Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη Παράσταση: "Την Άγια Νύχτα Εκείνη"

Σε  κλίμα γιορτινό και χαρούμενο, πραγματοποιήθηκε και φέτος η χριστουγεννιάτικη παράσταση του νηπιαγωγείου μας. Τα “Απίθανα Νηπιάκια” μας,  με το δικό τους μοναδικό τρόπο, μας ταξίδεψαν στην  “Άγια Νύχτα Εκείνη” μέσα από τις καταπληκτικές χορογραφίες και ερμηνείες, και σκόρπισαν, χαρά, συγκίνηση και ενθουσιασμό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να μπουν στο πνεύμα των ημερών.

Μια παράσταση ονειρεμένη γι αυτό και η συγκίνησή μας είναι μεγάλη!!! Ένα ΜΕΓΆΛΟ ΜΠΡΆΒΟ στους μικρούς ηθοποιούς μας, στα "Απίθανα Νηπιάκια" μας, που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Ένα ΜΕΓΆΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ στους γονείς για τη βοήθεια που προσέφεραν ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η παράστασή μας, αλλά και για τη συλλογή τροφίμων για το Φιλόπτωχο Ταμείο της εκκλησίας μας, "Το δέντρο της αγάπης" που στήθηκε στην αίθουσα θα δώσει χαρά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.  Τέλος ένα ΜΕΓΆΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ στους Ιερείς του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου για την παραχώρηση της αίθουσας τελετών του ναού αλλά και σε όλους όσους παρευρέθηκαν, μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας χάρισαν το πιο ζεστό και δυνατό χειροκρότημα.

"Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Τα σχολεία έχουν κλείσει και όλοι οι άνθρωποι περιμένουν με χαρά τη γέννηση του Θεανθρώπου. Σε μια όμορφη πόλη και σ' ένα σπιτάκι που είναι γεμάτο αγάπη ένας παππούς και μια γιαγιά κάθονται κοντά στο τζάκι και μιλούν στα εγγονάκια τους που έχουν έρθει για να τους πουν τα κάλαντα για την Άγια Νύχτα Εκείνη που συνέβη το θαύμα της γέννησης του Χριστού. Η Νύχτα είναι μαγική και θα μας μαγέψει, θα μας συνεπάρει, θα μας συγκινήσει, θα μας ταξιδέψει… "

Ενδεικτικές φωτογραφίες από την παράσταση στο video που ακολουθεί. Πατήστε επάνω για να το δείτε.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα από τη γιαγιά Σοφία

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι πλούσια σε έθιμα και παραδόσεις!!! Όλοι οι άνθρωποι από παλιά περίμεναν με μεγάλη χαρά και αγωνία τις όμορφες αυτές μέρες. Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν από νωρίς!!! Στολισμός, ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα πλούσια εδέσματα και παραδοσιακά γλυκά, κουραμπιέδες, χριστόψωμα, κουλουράκια, μελομακάρονα, φτιαγμένα με πολύ μεράκι!!!

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται. Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα τρία γλυκά μαζί με τους κουραμπιέδες και τις μελωμένες δίπλες που που μας έρχονται αυτόματα στο νου όταν ακούμε Χριστούγεννα!!!


Από που όμως προέρχεται το μελομακάρονο;

Αν και όπως είπαν τα Απίθανα Νηπιάκια μας όταν τους ρωτήσαμε "μελομακάρονα είναι μακαρόνια με μέλι" το όνομα του μελομακάρονου προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα!!!Σαν γλύκισμα του δωδεκαημέρου καθιερώθηκε από τους μικρασιάτες Έλληνες με το όνομα "φοινίκια". Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη "μακαρόνι" παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη "μακαρωνία" (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "μακαρία", που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας θεωρούν τα μελομακάρονα, ως το γλύκισμα που φέρνει καλή τύχη τη νέα χρονιά στα σπίτια.
Για περισσότερα εδώ

Καλεσμένη μας σήμερα η γιαγιά Σοφία, προγιαγιά της μικρής Σοφίας για να μας βοηθήσει να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα και τραγανά μελομακάρονα!!! Η γιαγιά Σοφία συνοδευμένη από την κόρη της, την κυρία Χριστίνα έφτασαν στο σχολείο μας από νωρίς το πρωί...


Εμείς την καλωσορίσαμε με ένα πλατύ χαμόγελο και της τραγουδήσαμε τα κάλαντα...


Πλύναμε τα χεράκια μας , πήραμε θέσεις στη πιο ζεστή γωνιά της τάξης...


 Βάλαμε τα υλικά στο τραπέζι και ξεκινήσαμε για να φτιάξουμε τα πιο μυρωδάτα μελομακάρονα!!!


Γευτήκαμε, μυρίσαμε και αγγίξαμε τα υλικά μας...




Διαβάσαμε προσεκτικά τη συνταγή της γιαγιάς Σοφίας και προσθέσαμε ένα ένα τα υλικά στη λεκάνη...

- Δύο φλιτζάνια σπορέλαιο...


- Ένα φλιτζάνι ζάχαρη...     


- Μισό φλιτζάνι μπύρα...




- Τέσσερις κουταλιές της σούπας κονιάκ...





- Τέσσερις κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι...






- Μισό κουταλάκι κανέλα και μισό μοσχοκάρυδο...


                         
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι...


- Ένα κουταλάκι σόδα...

- Ένα μπέικιν...



- Και αλεύρι...



Για το σιρόπι...
- Δύο φλιτζάνια ζάχαρη
- Ένα νερό
- Ένα μέλι






Το ανακατεύουμε και το βάζουμε να βράσει...




Ανακατεύουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά και προσθέτουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις για να φτιάξουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας...





Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ταψί επάνω σε λαδόκολλα...



Προθερμένουμε το φούρνο και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν...



Μόλις κρυώσουν τα ¨βαφτίζουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι...









Από πάνω ρίχνουμε τριμμένο καρύδι....




Τα μελομακάρονά μας είναι έτοιμα να φαγωθούν...




Μόλις κρύωσαν τα τυλίξαμε με κόκκινο χαρτί σε σχήμα καραμελίτσας για να πάρουμε στο σπίτι...




"Γεια στα χέρια σου γιαγιά Σοφίας!!!" 

Σ' ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας  και σε περιμένουμε να μας ξανάρθεις για να μας φτιάξεις κι άλλα ωραία γλυκά!!! Σου ευχόμαστε καλές γιορτές!!!



Προγιαγιά - Εγγονή και Γιαγιά
Ευλογία Θεού!!!



Και του Χρόνου!!!