Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Μουσικό Παιχνιδοθέαμα Κρουστόφωνο - Ο Πέτρος κι ο Λύκος, Άκου να δεις!

Σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την ομάδα «Το Μικρό Παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνου», σε μια Διαδραστική μουσική παράσταση με τίτλο:"Ο Πέτρος και Ο Λύκος, Άκου να δεις!"

Τα Απίθανα Νηπιάκια μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το γνωστό ρώσικο μουσικό παραμύθι του Προκόφιέφ δίνοντάς τους τη δυνατότητα για συμμετοχή σε μουσικοκινητικά παιχνίδια, χαρούμενα γνωστά τραγούδια και χορούς.

Διασκεδάσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, γίναμε μέλη αυτής της υπέροχης και μοναδικής παράστασης. Το νηπιαγωγείο μας "πλημμύρισε" από χαρούμενες φωνούλες και λαμπερά προσωπάκια!

Ευχαριστούμε από καρδιάς την ομάδα, Μουσικό Παιχνιδοθέαμα Κρουστόφωνο, για το υπέροχο θέαμα, την εξαιρετική παρουσίαση αλλά και τος γονείς που μας έδωσαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε!























Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την παράσταση





Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μουσικό παραμύθι - Ο Πέτρος κι ο Λύκος!

"Ο Πέτρος κι Λύκος" είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσικά παραμύθια! 

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων ασχοληθήκαμε με το έργο του Προκόφιεφ "Ο Πέτρος και ο λύκος". Πρόκειται για μια παιδική ιστορία -ένα παραμύθι - που τα λόγια και τη μουσική έγραψε ο συνθέτης και εκτελείται από την ορχήστρα με έναν αφηγητή να διηγείται την ιστορία. 

Στο μουσικό αυτό παραμύθι περιγράφονται καταστάσεις, άνθρωποι και ζώα με τη μουσική. Ο κάθε ήρωας αντιπροσωπεύει κάποιο μουσικό όργανο της ορχήστρας και δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά με τον πιο ευχάριστο τρόπο να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τη διαφορετικότητα στον ήχο των μουσικών οργάνων. 

Λίγα λόγια για τον συνθέτη:



Ο Σεργκέι Προκόφιεφ ήταν Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος. Σπούδασε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης και αρχικά έγινε γνωστός ως συνθέτης - πιανίστας, που δημιουργούσε με τη μουσική του εικόνες, Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Προκόφιεφ για την όπερα και συνέθεσε πολλά έργα τέτοιου είδους. Μετά την Επανάσταση, Προκόφιεφ εγκατέλειψε τη Ρωσία και έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία κι έπειτα στο Παρίσι, στη διάρκεια της παραμονής του εκεί  παντρεύτηκε μια Ισπανίδα τραγουδίστρια,την Καρολίνα («Λίνα») Codina, που του χάρισε δύο γιους. Λόγω της αυξανόμενης οικονομικής στέρησης της Ευρώπης, Προκόφιεφ επέστρεψε στη Ρωσία το 1936. Εκεί γνώρισε την επιτυχία - κυρίως με τον Αντιστράτηγο Kijé, και με έργα όπως: ο Πέτρος και ο Λύκος, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, και πάνω απ 'όλα με τον Alexander Nevsky. Η ναζιστική εισβολή της ΕΣΣΔ τον ώθησε να συνθέσει το πιο φιλόδοξο έργο του, μια μελοδραματική εκδοχή του Πόλεμος και Ειρήνη του Λέων Τολστόι. 

Για περισσότερα πατήστε Προκόφιεφ 

Λίγα λόγια για το παραμύθι:

Ο Πέτρος ζει με τον παππού του σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος. Μια μέρα ο Πέτρος βγαίνει από το σπίτι αφήνοντας την πόρτα του κήπου ανοιχτή και η πάπια που ζει στην αυλή βρίσκει την ευκαιρία και το σκάει κι έτσι έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει σε μια λίμνη εκεί κοντά. Η πάπια ξεκινά μαλώνοντας με ένα μικρό πουλί που βρίσκεται σε ένα κλαδί ενός δέντρου. Η γάτα του Πέτρου τους παραμονεύει ήσυχα για να τους φάει.
Ο παππούς του Πέτρου μαλώνει τον Πέτρο που είναι έξω στο λιβάδι ενώ ο Πέτρος τον αψηφά, λέγοντας ότι "τα αγόρια, όπως εγώ, δεν φοβούνται τους λύκους", ο παππούς του τον φέρνει πίσω στο το σπίτι και κλειδώνει την πόρτα. Λίγο αργότερα, ένας μεγάλος, γκρίζος λύκος πράγματι βγαίνει από το δάσος. Η γάτα ανεβαίνει γρήγορα σε ένα δέντρο, αλλά η πάπια,  που μόλις πήδηξε έξω από το νερό, βρίσκεται να την κυνηγάει ο λύκος και στο τέλος να την πιάνει και να την τρώει.
Ο Πέτρος θαρραλέος φέρνει ένα σκοινί και με τη βοήθεια που του πρόσφερε το πουλάκι πιάνει το λύκο. 
Μερικοί κυνηγοί, οι οποίοι έχουν βγει για να βρουν το λύκο, βγαίνουν από το δάσος έτοιμοι να πυροβολήσουν, αλλά ο Πέτρος τους πείθει να τους βοηθήσει να πάνε το λύκο σε έναν ζωολογικό κήπο με μια παρέλαση νίκης... 

Διαβάσαμε το παραμύθι που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας...


Στο διαδίκτυο ψάξαμε, βρήκαμε και παρακολουθήσαμε διάφορα video με τον Πέτρο και τον Λύκο



Πατήστε επάνω να δείτε το video: Ο Πέτρος κι Λύκος  

Το μουσικό παραμύθι "Ο Πέτρος και ο λύκος" έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, αλλά και από σπουδαίους αφηγητές όπως ο Ζακ Μπρελ.

Στην Ελλάδα όμως αγαπήθηκε ιδιαίτερα με αφηγητή τον Δημήτρη Χορν. Ο Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 1993) αφηγείται το παραμύθι. Το βρήκαμε στο διαδίκτυο και ακούσαμε το έργο.



Από το παρακάτω video ακούσαμε τα μουσικά όργανα του παραμυθιού...


τα αναγνωρίζουμε στις καρτέλες και βρίσκουμε τον ήρωα που αντιπροσωπεύει το κάθε μουσικό όργανο. Στη συνέχεια μιμούμαστε τους ήρωες με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων.

Φλάουτο - πουλί...





Όμποε - πάπια...





Κλαρινέτο - γάτα...






Φαγκότο - παππούς...





Κόρνο - λύκος...





Βιολί - Πέτρος...





Τύμπανα - τουφεκιές κυνηγών...







Στο διαδίκτυο στη διεύθυνση εδώ, βρήκαμε το παρακάτω παιχνίδι αναγνώρισης των μουσικών οργάνων της ιστορίας και το παίξαμε.




Και μιας και είναι απόκριες φτιάξαμε μάσκες με τους ήρωες της ιστορίας...






και ακούγοντας τους ήχους από τα μουσικά όργανα της ορχήστρας παίξαμε...










και  τέλος δραματοποιήσαμε το παραμύθι...


Το πουλί...


Η πάπια...


Η γάτα...


Ο Πέτρος...


Ο παππούς...



Ο λύκος...


Οι κυνηγοί!


Πατήστε επάνω στο video να δείτε τη δραματοποίηση.



Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την Παρασκευή "Το μικρό μουσικό παιχνιδοθέαμα" του Κρουστόφωνου που θα μας παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο "Ο Πέτρο κι ο Λύκος, άκου να δεις".