Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολική Ρωμυλία Καρυωτών Γιαννιτσών

Στα πλαίσια του Εκπ/κού μας Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων "Έναν καιρό και μαι φορά στα χρόνια τα παλιά" επισκεφτήκαμε σήμερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολική Ρωμυλία Καρυωτών Γιαννιτσών, που βρίσκεται στη γειτονιά του σχολείου μας μαζί με τους φίλους μας από το 2ο Τμήμα του 1ου Νηπ/γείου που συστεγαζόμαστε. 

Πρώτη σκέψη να φτιάξουμε κάτι για να  πάμε για δωράκι... και τι άλλο από παραδοσιακά αφράτα πιτάκια. 

Ζυμώνουμε το ζυμαράκι με νερό, αλεύρι, αλάτι και λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Ανοίγουμε στρόγγυλα πιτάκια...







Βάζουμε μέσα τριμμένο τυράκι και τα διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα μεγάλα...






Το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα τα πιτάκια να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές... Μμμμμμμμ! μοσχομύρισε όλο το σχολείο!







Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να ρουφήξει το λάδι...




Και στολίζουμε την πιατέλα μας...




Έτοιμοι για να ξεκινήσουμε...





Στην είσοδο μας υποδέχτηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά η κ. Σουλτάνα Γκιζντιμούδη...


Μπήκαμε μέσα, καθίσαμε και "κρεμαστήκαμε" κυριολεκτικά από χείλη της κ. Σουλτάνας η οποία μας ξενάγησε μέσα στο χώρο, μας μίλησε για την καταγωγή τους, τα ήθη και έθιμά τους καθώς και για τις δράσεις του συλλόγου...








Μας έδειξε τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, γυναικείες και ανδρικές αλλά και τις φορεσιές των μελών του συλλόγου που τις φορούν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις...


Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Τσούκνας








Έντυσε με τα ρούχα της Τσούκνας την κυρία Στέλλα... 










Ταξιδέψαμε μέσα από φωτογραφικό υλικό και παλιά αντικείμενα πίσω στο χρόνο.










Βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, προσφέραμε με πολλή αγάπη το δωράκι μας για να την ευχαριστήσουμε που ανταποκρίθηκε με χαρά να μας υποδεχτεί σ' αυτόν τον όμορφο χώρο, να μοιραστεί μαζί μας όλα όσα γνωρίζει για την παράδοση αλλά και για την τόσο ζεστή φιλοξενία. Την αποχαιρετήσαμε με ένα όμορφο χαμόγελο και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια επίσκεψη μέσα στην τάξη μας για να ζυμώσουμε ψωμάκι. Σας περιμένουμε κυρία Σουλτάνα με αγωνία!




Ευχαριστούμε θερμά επίσης και την πρόεδρο κ. Ροδή Μπουγούδη που υλοποίησε την επιθυμία μας και πραγματοποιήθηκε αυτή η πανέμορφη εκπαιδευτική επίσκεψη!


Επιστροφή στην τάξη εκεί μας περίμενα τα δικά μας πιτάκια για να τα γευτούμε κι εμείς. Πέσαμε επάνω με τα μούτρα, αφράτα, νόστιμα και λαχταριστά!