Σελίδες

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Σεισμός, Σεισμός, έλα φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός!

Όλες τις προηγούμενες μέρες στη θεματική ενότητα: Γη - Ηφαίστεια - Σεισμός, είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε τι είναι ο σεισμός και πως δημιουργείτε. 

Τα παιδιά στην νηπιακή ηλικία είναι δύσκολο να κατανοήσουν την έννοια του σεισμού, είναι πολύ εύκολο όμως όταν ενημερώνονται και συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιου είδους προγράμματα, μέσα από θεατρικά παιγνίδια, δραματοποιήσεις, ιστορίες και παραμύθια.

Τι κάνουμε όμως σε περίπτωση σεισμού; Ποια είναι μέτρα αντισεισμικής προστασίας; 
Τι κάνουμε όταν είμαστε στο σπίτι;
Τι κάνουμε όταν είμαστε έξω;
Τι κάνουμε όταν είμαστε στο σχολείο;
Πως συμπεριφερόμαστε τι ώρα του σεισμού; 
Πως συμπεριφερόμαστε μετά από το  σεισμό; 
Τι προσέχουμε; τι κάνουμε  με τους συμμαθητές μας που έχουν ιδιαιτερότητες; πως τους βοηθάμε;  τι παίρνουμε μαζί μα μας; (βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών) πως φροντίζουμε τυχόν τραυματίες; Ποιοι είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε για να καλέσουμε.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν τις σελίδες του OASP για να ενημερωθούμε, όπου η σοφή η κουκουβάγια, η Σοφία μα δίνει οδηγίες για το σεισμό.. 

Πατήστε εδώ και εδώ για να διαβάσετε και να ενημερωθείτε:


Παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο σχετικά βιντεάκια και συζητήσαμε για τη συμπεριφορά μας σε περίπτωση σεισμού.:







Ετοιμάσαμε το βασλιτσάκι πρώτων βοηθειών για να το έχουμε σε κάποιο ορατό σημείο της τάξης και να το πάρουμε μαζί μας με ευκολία αν γίνει σεισμός. 

Πρώτα φτιάξαμε το φαρμακείο μας. Βάλαμε:

Βαμβάκι...


Betadine...


Χάνζαπλαστ...


Γάζες...


Οξυζενέ...


Οινόπνευμα...


Όλα τοποθετημένα μέσα στο κουτί...


Και έτοιμο το φαρμακείο μας!


για να περιποιηθούμε τυχόν τραύματα που μπορεί να προκληθούν από το σεισμό. 

Πήραμε ένα βαλιτσάκι και βάλαμε είδη πρώτης ανάγκης για τις πρώτες βοήθειες. 

Πρώτα τοποθετήσαμε μέσα στο βαλιτσάκι μας το φαρμακείο...



Φακό...


Σφυρίχτρα...



Ραδιόφωνο...


Μπαταρίες...



Νερό...

Τρόφιμα...




Μία κουβερτούλα...




Και το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών για το σεισμό είναι έτοιμο. Το τοποθετούμε σε ένα σημείο της τάξης για να μπορέσουμε να το βρούμε αμέσως.





Γνωρίσαμε τα νούμερα έκτακτης ανάγκης: 166 - 199 - 100 και φτιάξαμε τις καρτέλες για να τις κρεμάσουμε μέσα στην τάξη και να τα μάθουμε απ' έξω και να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση σεισμού.















Και ξαφνικά εκεί που τρώγαμε αμέριμνοι... Σ Ε Ι Σ Μ Ο Σ Σ Σ Σ Σ!!!

Με ψυχραιμία και χωρίς πανικό, αμέσως τα παρατάμε όλα, σκύβουμε, καλύπτουμε τα κεφαλάκια μας και μπαίνουμε κάτω από τα τραπεζάκια...








Μόλις σταμάτησε βγήκαμε προσεκτικά από τα τραπεζάκια, πήραμε το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών και στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλον με τα χεράκια στα κεφαλάκια μας σιγά σιγά βγήκαμε στην αυλή στο σημείο συγκέντρωσης..





















Επιστρέψαμε στην τάξη και συζητήσαμε για τα συναισθήματά μας, πως νοιώσαμε κατά τη διάρκεια του σεισμού. Φόβο, τρόμο, αναστάτωση, αγωνία, λύπη, κλάμα... παρόλα αυτά εμείς τον αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία, χωρίς πανικό και αυτό θα κάνουμε σε περίπτωση αληθινού σεισμού γιατί είμαστε γενναία νηπιάκια!!!

Μετά τη συζήτηση κάναμε ένα φύλλο εργασίας με τα είδη πρώτης ανάγκης.