Σελίδες

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Επίσκεψη στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Με αφορμή την επέτειο για την Απελευθέρωση των Γιαννιτσών από τον Τούρκικο ζυγό ξεκινήσαμε το φετινό μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο: "Ένα Ταξίδι στα Γιαννιτσά στα Χρόνια τα Παλιά" Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος σήμερα επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997 από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία  Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. 

Το κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο ήταν αποθήκη και πλυντήρια του Παλιού Νοσοκομείου Γιαννιτσών που στεγαζόταν στον σημερινό Πολύκεντρο.





Στον διάδρομο μπαίνοντας υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παλιά πόλη των Γιαννιτσών αλλά και φωτογραφίες με τους Δημάρχους της πόλης.




Στην αίθουσα ιστορίας υπάρχει η αναπαράσταση του βάλτου των Γιαννιτσών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και πολλά κειμήλια από τους Μακεδονομάχους που χάρισαν οι απόγονοί τους, όπως ο σταυρούς του Γκόνου Γιώτα, το πιάτο του αλλά και όπλα, σπαθιά, παράσημα...








Στη λαογραφική αίθουσα εκτίθενται σε ειδικές προθήκες παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, των εντόπιων κατοίκων, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης και ενδυμασίες των Γιαννιτσιωτών. Οι φορεσιές είναι αυθεντικές και έχουν προσφερθεί από δημότες, φίλους του μουσείου.






Στη μεγάλη αίθουσα, "αίθουσα των αναμνήσεων" για πολλούς από εμάς, εκτίθενται αντικείμενα από τη καθημερινή ζωή των κατοίκων καθώς και σύγχρονες κατασκευές του κ. Αχιλλέα Κανναβού, οι οποίες αναπαριστούν παραδοσιακά επαγγέλματα. 

















Εντυπωσιακές είναι οι αίθουσες περιλαμβάνουν η μεν πρώτη ένα αυθεντικό αρχοντικό σαλονιού, το οποίο προέρχεται από το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Χατζηδημητρίου. Πρόκειται για έναν γνήσιο “καλό οντά” που φιλοξένησε πολλές φορές τους πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα. Σε αυτόν πάρθηκαν από τους Δημογέροντες οι σημαντικές αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον της Μακεδονίας. 



Στη δε δεύτερη εκτίθενται ένας αργαλειός, υφαντά, κεντήματα και άλλα εκθέματα που συμπληρώνουν την εικόνα του παραδοσιακού Γιαννιτσιώτικου σπιτιού. 




Τέλος, η αίθουσα που εντυπωσίασε πολύ τα απίθανα Νηπιάκια μας είναι αυτή που αναπαριστά μια μικρή σχολική τάξη με πίνακα, θρανία, τσάντες, βιβλία, έδρα του δασκάλου...αλλά και φωτογραφικό υλικό από τους δασκάλους των Γιαννιτσών.  Εδώ παρατηρούμε πως μάθαιναν γράμματα οι πρόγονοί μας.















Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Χατζηβρέτα για την εγκάρδια υποδοχή και την άψογη ξενάγηση στους χώρους του μουσείου μας που αποτελεί κόσμημα για την πόλη των Γιαννιτσών.