Σελίδες

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Ήρθε η ώρα πια κι εγώ στην ανακύκλωση σκουπίδια να πετώ


Γεια σας Ζουζουνοαπίθανα Νηπιάκια μας. Ελπίζουμε  να είσαστε καλά και να περνάτε ευχάριστα. 

"Μένουμε σπίτι
λίγο ακόμα υπομονή
μένουμε ασφαλείς 
για να είμαστε υγιείς".


"Μέχρι να ανταμώσουμε
και όλοι να χαρούμε
πάμε για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
να θυμηθούμε και να πούμε".


Για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με χαρούμενη διάθεση πάμε για την πρωινή μας γυμναστικούλα. Είστε έτοιμοιιιιι; Πάρτε θέσεις και πάμεεεεε...

 

Τώρα μάλλον νοιώθουμε καλύτερα. Ανασούλες και εκπνοή αργά αργά πολλές φορές για να χαλαρώσουμε.

Ο καιρός παιδιά θυμίζει γλυκό καλοκαιράκι και οι έξοδοι στην εξοχή αυξάνονται. Τα πάρκα και οι πλατείες έχουν αρχίσει να γεμίζουν από κόσμο. Εμείς όμως γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε έτσι δεν είναι; Συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί φροντίζοντας πρώτα από όλα την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον μας, έτσι παιδιά; Μην το ξεχνάμε αυτό. Το περιβάλλον είναι ο παράδεισός μας Σ' αυτό ζούμε από αυτό παίρνουμε ζωή. "Φροντίζω το περιβάλλον....... για να υπάρχουμε".


 

Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα παιδιά είναι τα απορρίμματα, δηλαδή τα σκουπίδια μας. Εμείς οι άνθρωποι καθημερινά χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε όλο και περισσότερα προϊόντα, τα οποία όμως μετά καταλήγουν στα σκουπίδια μετά την χρήση τους. Τα απορριμματοφόρα ή αλλιώς οι «σκουπιδοφάγοι» μεταφέρουν όλα αυτά τα σκουπίδια στις χωματερές δηλαδή σε μεγάλες τρύπες στη γη όπου συγκεντρώνονται και θάβονται τα απορρίμματα.

Άλλος τρόπος το κάψιμο. Όμως είτε τα σκουπίδια θάβονται στις χωματερές είτε καίγονται, αυτό σημαίνει ότι χάνονται για πάντα οι πρώτες ύλες, χάνεται  η ενέργεια που καταναλώσαμε και μολύνεται το έδαφος, το νερό και ο αέρας. Τι μπορούμε εμείς οι άνθρωποι όμως για να κάνουμε οικονομία στις πρώτες ύλες; Μα φυσικά πρέπει να ξαναχρησιμοποιούμε το τελικό προϊόν όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Δηλαδή να το ανακυκλώνουμε.

Ελάτε όμως να δούμε μαζί και να μάθουμε για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:








"Γεια σας παιδιά είμαι η Άννα η Ανακύκλωση"


Ποια όμως υλικά ανακυκλώνονται; Γνωρίζουμε; Μα φυσικά αφού έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο σχολείο μας αλλά σίγουρα και με τους γονείς. Είναι λοιπόν το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και το γυαλί.

Πως όμως μπορούμε να καταλάβουμε  ποια υλικά ανακυκλώνονται; Μα φυσικά από το σήμα της ανακύκλωσης και όλα αυτά που ανακυκλώνονται πρέπει να τα πηγαίνουμε στον «Κύριο Μπλε» που είναι ένα ήρωας πραγματικός που σώζει τη γη από τα άσχημα σκουπίδια που δεν μπορούν να λιώσουν ποτέ και που τα μετατρέπει πάλι σε χρήσιμα.


Για να πάρουμε τώρα χρώματα και χαρτιά να βάλουμε τη φαντασία μας και να ζωγραφίσουμε τον «Κύριο Μπλε» και ότι άλλο μας έκανε εντύπωση από την όμορφη αυτή ιστορία.

Ξέρετε παιδιά το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού που ζωγραφίζουμε φτιάχνεται από τα δέντρα. Εκατομμύρια δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για να πάρουμε εμείς το χαρτί. Και όμως αυτό το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα και πολλές φορές. Για να δούμε που μπορούμε να ανακυκλώσουμε το χαρτί που είναι τόσο χρήσιμο για μας και μπορούμε βέβαια με τη βοήθεια της μαμάς να το φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι.


Από την άλλη το πλαστικό είναι ένα υλικό που προκαλεί πολλά προβλήματα στο περιβάλλον. Και όμως αν κοιτάξουμε γύρω μας ,θα δούμε πλαστικά αντικείμενα και πλαστικές συσκευασίες σχεδόν παντού. Το πλαστικό κατασκευάζεται από πετρέλαιο και δε διασπάται ποτέ. Η ανακύκλωσή του είναι ακριβή και δύσκολη. Αντί λοιπόν να πετάμε το πλαστικό, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να το χρησιμοποιούμε πολλές φορές.
Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται συχνά. Κονσέρβες φαγητών, κουτιά αναψυκτικών, αλουμινόχαρτο μπορούν να ανακυκλωθούν. Τέλος το γυαλί είναι ένα πολύτιμο υλικό με πολλές χρήσεις. Είναι ιδανικό για τη συσκευασία τροφών και ποτών.
Το γυαλί ανακυκλώνεται εύκολα. Αν όμως καταλήξει σε κάποια χωματερή, δε θα λιώσει ποτέ.
Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα; Παίρνουμε διάφορα υλικά  όπως, χαρτί, φτυάρι, μια πλαστική σακούλα, ένα γυάλινο μπουκάλι, ένα κομμάτι μήλο, μια φλούδα από μπανάνα, ένα κουτί από αλουμίνιο, ξυλαράκια, μαρκαδόρους. Τα θάβουμε στο χώμα του κήπου μας ή στις γλάστρες μας αφού βάλουμε ετικέτες με τα ονόματά τους. Μετά από ένα μήνα ανοίγουμε τις λακκούβες και παρατηρούμε  ποια υλικά έχουν αλλοιωθεί. Τα καταγράφουμε με τη βοήθεια της μαμάς.

Καθόμαστε τώρα αναπαυτικά και διαβάζουμε  με τη βοήθεια της μαμάς το παρακάτω παραμύθι πατάμε εδώ: Το όνειρο των σκουπιδιών


Παίρνουμε χαρτί και μαρκαδόρους και ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις μας, γράφουμε μέσα λίγα λογάκια γι αυτό που ζωγραφίζουμε.

Ώρα για τραγούδι παιχνίδι και διασκέδαση.

Ακούμε και μαθαίνουμε το τραγουδάκι για την ανακύκλωση:


Ανακύκλωση - Αντιστοίχιση εικόνας, λέξης

Ενώνω κάθε εικόνα με την αντίστοιχη λέξη:


Η Κρεμάλα της Ανακύκλωσης 

Μαντεύω τα γραμματάκια και φτιάχνω τις λέξεις: 


Μερικά φύλλα εργασίας που μπορείτε να κάνετε. Πατάμε κάθε φορά επάνω στο κάθε αρχείο για να το κατεβάσουμε, να το εκτυπώσουμε και να το κάνουμε αν επιθυμούμε.

1. Ανακυκλώνω Χαρτί-Αλουμίνιο-Γυαλί

2. Γράφω Ανακύκλωση

3. Έχω τόσα, βάζω τόσα, πόσα είναι;

4.Τι ήμουνα και τι μπορώ να γίνω αν ανακυκλωθώ παζλ

5. Κυκλώνω και χρωματίζω το σύμβολο της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. 


Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τον μπλε κάδο; Για πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα αφού μας συστηθεί:


Εκτός όμως από το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο  και το γυαλί ανακυκλώνουμε και τις μπαταρίες, τις ηλεκτρικές συσκευές και τους λαμπτήρες. Για να παρακολουθήσουμε τα παρακάτω βιντεάκια:




Πάμε να ανακεφαλαιώσουμε: 

Τι ανακυκλώνω;

Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, μπαταρίες, συσκευές ηλεκτρικές, λαμπτήρες.

Πως ανακυκλώνω;

1. Πρώτα ξεχωρίζω τα σκουπίδια, εκτός και αν είναι μπλε ο κάδος όπου βάζω όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά-χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο-γυαλί.

2. Τα πηγαίνω στον κάδο

3. Τα παίρνει ο σκουπιδιάρης

4. Τα πηγαίνει στο εργοστάσιο για ανακύκλωση

5. Το εργοστάσιο τα ξεχωρίζει, τα λιώνει ή τα καίει ή τα κάνει ζωμό.

6. Το σκουπίδι τελικά γίνεται  ένα καινούργιο  πράγμα

7. Πως ανακυκλώνω τις συσκευές;

8. Παίρνω τηλέφωνο το Δήμο να έρθει το φορτηγό του Δήμου αν είναι μεγάλες οι συσκευές.

Αν είναι μικρές τις βάζουμε σε ειδικούς κάδους.

Γιατί κάνω Ανακύκλωση;

1. Γιατί έτσι προστατεύω τη γη  και το περιβάλλον, τα πουλιά, τα φυτά, τα δέντρα , τους ανθρώπους

2. Για να έχω λιγότερα σκουπίδια κάνοντας οικονομία σε υλικά και ενέργεια.

Και τώρα μερικά παιχνίδια από το Φωτόδεντρο, το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων:

1. Ανακύκλωση τώρα:


2. Μαθαίνοντας τα σήματα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10902

Μαθαίνω το σήμα της ανακύκλωσης μέσα από ένα παζλ