Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, παρέα με τον αγαπημένο μας συγγραφέα


Απίθανα Νηπιάκιαααααα... Ξυπνήστε... Σας έχω μια έκπληξη!

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίο σήμερα και εμείς θα κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα.

Ο Απρίλης συνεχίζει και σήμερα βροχερός κι εμείς "Μένουμε Σπίτι" 

Βαρεθήκατε λίγο εεεεεε; Εεεεε τι να  κάνουμε αφού όλα ήρθαν «ανάποδα» όπως λέει και ο αγαπημένος μας συγγραφέας Θοδωρής Παπαιωάννου που θα τον έχουμε σήμερα συντροφιά μας.

Αλλά προτού τον καλέσουμε να έρθει στην παρέα μας πάμε για τα γνωστά μας, προσωπάκι, χεράκια, δοντάκια, καθαρός αέρας… και πάμε να τεντώσουμε τα κορμάκια μας και να γυμναστούμε για να έχουμε μια όμορφη μέρα...



Εισπνοή από τη μυτούλα, εκπνοή αργά από το στόμα και χαλάρωση.... Λυγίζουμε το κορμάκι μας κάτω ώστε να γίνουμε ένα σποράκι. Το σποράκι με τη βροχούλα μεγαλώνει και μεταμορφώνεται αργά αργά σε ένα πανέμορφο λουλουδάκι. Σηκωνόμαστε αργά, αργά και τεντώνουμε το κορμάκι μας όπως το κλαδάκι του λουλουδιού. Ένα, ένα τα χεράκια ψηλά όπως τα φυλλαράκια, το κεφαλάκι ψηλά κοιτάει τον ήλιο, του χαμογελάει και τον χαιρετά.

"Είναι βιβλίο"... ένας χιουμοριστικός διάλογος που μας δείχνει πόσο μας έχει απορροφήσει η τεχνολογία και έχουμε απομακρυνθεί από το βιβλίο.
- Τι κρατάς;
- Ένα βιβλίο
- Και πως σκρολάρεις;
- Δεν σκρολάρω, γυρνάω σελίδες, είναι ένα βιβλίο...
- Μπορείς να μπογκάρεις;
- Όχι είναι βιβλίο σου λέω
- Τουιτάρει
- Όχιιιιιι
- Στέλνει μηνύματα, συνδέεται ασύρματα στο ίντερνετ, χρειάζεται κωδικό πρόσβασης;
- Όχιιι
- Μπορεί να κάνει αυτόοοο;
- Όχιιιι... Είναι βιβλίο...
- Θα μου δώσεις επιτέλους το βιβλίο μου;
- Όχι αλλά θα το φορτίσω μόλις τελειώσω.
- Αααα... Μα δε χρειάζεται. Είναι ένα ΒΙΒΛΙΟ!


Παρέα με έναν αγαπημένο μας συγγραφέα, «Θοδωρής Παπαιωάννου»

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου κι αν όλα ήταν διαφορετικά και δεν είχαν έρθει «ανάποδα» θα ήμασταν σήμερα στο σχολείο μας παρέα με τον αγαπημένο μας συγγραφέα, Θοδωρή Παπαιωάννου, θα ταξιδεύαμε με τα παραμύθια του και τις μελωδικές μουσικές του σε φανταστικούς κόσμους και αλλόκοτα μέρη.
Εμείς όμως «Μένουμε Σπίτι» για να είμαστε ασφαλείς και αφού όλα ήρθαν «ανάποδα», ο βραβευμένος μας συγγραφέας, Θοδωρής Παπαϊωάννου θέλησε να έρθει σπίτια μας και να μας κάνει την καλύτερη συντροφιά διαβάζοντας με τον μοναδικό του τρόπο το παραμύθι του «Ανάποδα», σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.

Πάμε να τον γνωρίσουμε…

Συνέντευξη με τον Συγγραφέα Θοδωρή Παπαιωάννου

Πατάμε εδώ: Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μας αυτοσυστήνεται: για να διαβάσουμε τη συνέντευξη

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου είναι ένας... παραμυθάς! Λατρεύει να πλάθει ιστορίες, να ταξιδεύει μικρούς αλλά και μεγάλους σε φανταστικούς κόσμους και αλλόκοτα μέρη, αλλά και να βοηθά σε αυτό το ονειρικό ταξίδι, με συντροφιά την κιθάρα του και την αστείρευτή του φαντασία.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο»










Ακούμε τον συγγραφέα να διαβάζει το παραμύθι, την περιπέτεια του Μέλιου.
«Αγαπημένη συνήθεια του Μέλιου ήταν να φτιάχνει μπάλες από χώμα και να τις κυλά. Μια μέρα όμως εκεί που κυλούσε μια από τις χωματένιες μπάλες, σκόνταψε σε ένα τόσο δα μικρό πετραδάκι και αναποδογύρισε. Το μόνο που έβλεπε έτσι ανάποδα όπως ήτανε, ήτανε ο ουρανός και μερικά άσπρα σύννεφα. Τι παράξενο… όταν είσαι ανάποδα. Φοβήθηκε τότε μην έρθει κανέναν πουλί και το κάνει μια χαψιά και άρχισε να φωνάζει δυνατά για βοήθεια. Θα τον βοηθήσουν άραγε τα ζωάκια που θα περάσουν από εκεί; Πού κρύβεται η ομορφιά; Τι αξίζει στ' αλήθεια; Ποιος θα τον βοηθήσει να γυρίσει; Ανάποδα μάλλον βλέπεις πιο καθαρά και ίσως μπορείς να ανακαλύψεις και πολλά!

Πατήστε εδώ  Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου διαβάζει το «Ανάποδα»!να ακούστε το παραμύθι



 

Για να θυμηθούμε …
Ποιος είναι ο ήρωας της ιστορίας μας;
Ποια είναι η αγαπημένη συνήθεια  του Μέλιου;
Τι του συνέβη ποιο ήταν το πάθημά του;
Ποια ζωάκια αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Μέλιο;
Μπορούμε να θυμηθούμε με ποια σειρά το μικρό σκαθαράκι;
Ποια είναι η δικαιολογία τους;
Πώς αισθάνεται ο ήρωάς μας από τη συμπεριφορά τους;
Ποιο είναι αυτό που του έκανε εντύπωση κοιτώντας ανάποδα;

Ποιος τον βοήθησε;  

Πως θα είναι άραγε αν γυρίσουμε ανάποδα; Για πάμε να γίνουμε όλοι σκαθάρια και να γυρίσουμε ανάποδα. Τι είναι αυτό που βλέπουμε; Για περιγράψτε μας αυτό που βλέπετε! Πως θα αισθανόσασταν αν δεν μπορούσατε να γυρίσετε κανονικά;

Ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε εντύπωση από την ιστορία και γράφουμε με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά την περιγραφή επάνω στη ζωγραφιά μας, ακούγοντας το τραγουδάκι για το βιβλίο, τον καλύτερό μου φίλο.

 

Κάνουμε αν επιθυμούμε το φύλλο εργασίας πατώντας εδώ:Ποιά ζωάκια αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Μέλιο, το μικρό σκαθάρι; για να το εκτυπώσουμε.


Τα παραμύθια του Θοδωρή Παπαιωάννου (παιχνίδι αναγραμματισμού)

 

Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και κατασκευάζουμε κούκλες ,τον Μέλιο και τη Μελανή.


Πάρτε μερικές ιδέες από τους συνδέσμους από τους παρακάτω συνδέσμους: