Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Μια παπαρούνα χαρωπή, το λουλούδι της αγάπης ή αλλιώς Σταυρολούλουδο


Γεια σας και χαρά σας,  Απίθανα Νηπιάκια μας γλυκά.

Να ‘μαστε εδώ και πάλι, επανήλθαμε χαμογελαστοί και ευδιάθετοι και μπορεί τα σχολεία να είναι κλειστά  εμείς όμως είμαστε εδώ:

«Μένουμε Σπίτι»
και μετά την Πασχαλιά
δημιουργούμε, όμορφα χαμογελάμε
και κοιτάμε πάντοτε μπροστά.


Για πάμε να ξυπνήσαμε και να κουνηθούμε λίγο γιατί καλά τα αυγά, τα τσουρέκια και τα γλυκά αλλά πρέπει να κρατήσουμε τη φόρμα μας γι αυτό φοράμε το πιο όμορφο χαμόγελό μας και παίρνουμε θέση για την πρωινή γυμναστικούλα μας


.

Χαλαρώνουμε, χεράκια, ποδαράκια, κεφαλάκι.  Καθόμαστε οκλαδόν, κλείνουμε τα ματάκια μας παίρνουμε εισπνοές από τη μυτούλα και εκπνοή από το στόμα αργά αργά , κάνουμε το ίδιο αρκετές φορές. Το σώμα μας γίνεται σποράκι μέσα στη γη, η βροχούλα μεγαλώνει το σποράκι σιγά σιγά, σηκωνόμαστε ανάγοντας τα χεράκι ένα ένα, το κεφαλάκι ψηλά κοιτάμε τον ήλιο και του λέμε; «Καλημέεεεερα»

Πάμε να ξεκινήσουμε τη βδομάδα μας  όμορφα και δημιουργικά. Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, η φύση έχει πρασινίσει και οι αγροί έχουν πλημμύρισε από όμορφα χρώματα με λογής λογής αγριολούλουδα. Το κόκκινο χρώμα είναι αυτό που επικρατεί περισσότερο από όλα από τις πανέμορφες παπαρούνες, τα λουλούδια της αγάπης, τα σταυρολούλουδα, με το ντελικάτο άνθος που μαζί με τα άλλα αγριολούλουδα σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. 


Παπαρούνα -  Η Μήκων η ροιάς. Ονομάζεται Ροιάς γιατί μαδάει εύκολα και τα πέταλά της πέφτουν.



Σημαντικός ο ρόλος της παπαρούνας στη θρησκεία, στη μυθολογία, στην ποίηση και στη λογοτεχνία αλλά και στην ιατρική. Πρωταγωνιστεί σε μύθους και ιστορίες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Παπαρούνα στη θρησκεία:

«Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ»

Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ
στου Γολγοθά τους λόφους γεννήθηκα εγώ,
έρχομαι με την άνοιξη, Αγάπη τ’ όνομα μου,
από τους μύθους έρχομαι, βαθιά, απ’ τον καιρό.
Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ
κι απ’ των αθώων τα όνειρα είμαι πλασμένη εγώ.


ΑΓΕΛΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Το Πνεύμα Της Παπαρούνας


Η Παπαρούνα & ο Κοκκινολαίμης:



Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, ένα καφετί πουλάκι μ’ άσπρο λαιμό πέταξε πάνω από το άγιο Κεφάλι του Χριστού, που το έσφιγγε ένα αγκάθινο στεφάνι, ενώ ένα μικρό άσπρο λουλούδι είχε ανθίσει στη βάση του Σταυρού.

Το μαρτύριο του Θεανθρώπου έθλιβε το πουλί και το λουλούδι.

Το πουλάκι θέλοντας ν’ απαλύνει τον πόνο του Χριστού, τράβηξε το ένα αγκάθι. Σταλαγματιές από το αίμα Του έπεσαν στο λαιμό του πουλιού κι άλλες κύλησαν πάνω στο λουλούδι, που άνοιξε τα πέταλά του όσο πιο πολύ γινόταν για να τις δεχτεί.

Μονομιάς ο λαιμός του πουλιού και τα πέταλα του λουλουδιού βάφτηκαν κόκκινα.

Έτσι, το αίμα του Χριστού χάρισε στον κοκκινολαίμη και στην παπαρούνα κόκκινο χρώμα.

Πατάμε εδώ για να διαβάσουμε την ιστορία: Η παπαρούνα κι ο κοκκινολαίμης


Για να ακούσουμε την ιστορία από την κυρία που την διαβάζει για μας.



Πόσος πόνος; Γιατί άραγε να υπάρχει τόσος πόνος; Πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε; Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Η δύναμη της αγάπης και της καλοσύνης. Ποιος ο ρόλος τους στις ανθρώπινες σχέσεις; Περιγράφουμε πράξεις αγάπης σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας...

Ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε εντύπωση από την ιστορία, γράφουμε λίγα λόγια με τη βοήθεια της μαμάς.

Η Παπαρούνα στην ελληνική μυθολογία:




Η παπαρούνα ήταν το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας και ήταν σημάδι γονιμότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήμητρα ερωτεύτηκε τον Αθηναίο Μήκωνα και τον μεταμόρφωσε σε παπαρούνα, το ιερό φυτό της θεάς. Σαν λουλούδι και παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε την παρουσία της Δήμητρας ανάμεσά τους. Με παπαρούνες στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς οι συμμετέχοντες στα Ελευσίνια Μυστήρια και παπαρούνες κρατούσε στα χέρια της η θεά, όταν πήρε τη μορφή της θνητής Νικίππης. 

Πηγή: Η παπαρούνα μέσα από μύθους και ιστορίες

Η Παπαρούνα στην Ιατρική:


Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι έφερνε δύναμη και ζωτικότητα. Έτσι, έδιναν σπόρους παπαρούνας μαζί με μέλι και κρασί στους αθλητές, για να αυξάνουν τις επιδόσεις τους. Οι αρχαίες Ελληνίδες τη θεωρούσαν βοτάνι της αγάπης.
Στην αρχαιότητα, όλοι οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τους σπόρους της παπαρούνας αλλά και τις κάψες από διάφορα είδη του φυτού, συχνά εισαγόμενα από την Αίγυπτο.

Το είδος «μήκων η υπνοφόρος» είναι από τα ισχυρότερα υπνωτικά, το οποίο οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις επεμβάσεων.



ΠηγήΠαπαρούνες: Όταν η τέχνη κοκκινίζει από χαρά  - Πατήστε εδώ:


Παρατηρούμε τους πίνακες, τους περιγράφουμε, τους σχολιάζουμε, δίνουμε ένα δικό μας τίτλο στον κάθε πίνακα, ζωγραφίζουμε το δικό μας πίνακα και τον υπογράφουμε.

Κάνουμε αν επιθυμούμε το φύλλο εργασίας Πατάμε εδώ: Κυκλώνω τον πίνακα του Vincent Van Gogh Πεδίο με παπαρούνες για να κατεβάσουμε το αρχείο.

Μαθαίνουμε παίζοντας:

Π, π όπως ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ:

Η Παπαρούνα αρχίζει από το γράμμα Π,π. Για να θυμηθούμε τους συμμαθητές μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς και γνωστούς μας που το όνομά τους να αρχίζει από Π; Και τώρα ώρα για εξερεύνηση…
- Ψάχνουμε μέσα στο σπίτι μας ή στην αυλή αν έχουμε, διάφορα αντικείμενα, παιχνίδια, φρούτα, λαχανικά… που ξεκινούν από το γράμμα Π,π  
- Παίρνουμε λευκά χαρτιά Α4 ή από το μπλοκ ζωγραφικής σας.
- Επάνω από το χαρτί σχηματίζουμε πρώτα το γράμμα Π με διάφορα αντικείμενα από το σπίτι όπως μαρκαδόρους, καπάκια, καλαμάκια, μανταλάκια, ξυλάκια… ότι έχετε.
- Βάζουμε αυτό που βρήκαμε επάνω στο χαρτί, δίπλα γράφουμε με μαρκαδόρους τη λέξη με κεφαλαία γράμματα, το αρχικό τους με κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζει και τα άλλα με μαύρο χρώμα.
- Κάτω από τη λέξη ζωγραφίζουμε το αντικείμενο που έχουμε βρει και φυσικά το μικρό μας όνομα από κάτω.
- Φωτογραφίζουμε όλα αυτά που φτιάξαμε και τα στέλνουμε στις κυρίες μας για να δούνε πόσο όμορφα πράγματα μπορούμε να δημιουργήσουμε και στο σπίτι. Σας στέλνουμε κάποια φωτογραφίες με παραδείγματα που φτιάξαμε για να σας βοηθήσουμε.
 - Μπορούμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι μας σχηματίζοντας το γράμμα Π στο πάτωμα, στο τραπέζι, στο κρεβάτι με διάφορα αντικείμενα όπως με τα παιχνίδια μας, με τις παντόφλες του σπιτιού, με καπάκια από μπουκάλια, ξέρετε εσείς, άλλωστε η δική σας φαντασία είναι μεγαλύτερη, περιμένουμε με αγωνία να το δούμε.










Ώρα για παιχνίδι με τις νέες τεχνολογίες:

Λέξεις από το γράμμα Π, όπως ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ - Βάζω τα γραμματάκια στη σειρά.


Επέλεξε και πάτησε τα γράμματα για να σχηματίσεις τις λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα Π. 


Αριθμό πατάω εικόνα να δω
Πατάω επάνω στον αριθμό και μετά στην κάρτα που έχει τον αντίστοιχο αριθμό παπαρούνων για να αποκαλυφθεί ο πίνακας.


Παζλ - Πίνακες με παπαρούνες του Vincent Van Gogh :




Μια διαδραστική Αφίσα με δραστηριότητες για την «Παπαρούνα»

 
Κάνουμε αν επιθυμούμε τα φύλλα εργασίας. Πατάμε επάνω για να κατεβάσουμε τα αρχεία.

1. Π, π όπως ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ

2. Πόσες είναι οι παπαρούνες μέσα στη γλάστρα.


Καλή διασκέδαση, σας αγαπάμε πολύυυυυυυ