Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Εργατική Πρωτομαγιά - Γιορτή των λουλουδιών

Γεια σας ζουζουνάκια μας γλυκά
αύριο νέα μέρα ξεκινά
θα υποδεχτούμε χαμογελαστά
μια λουλουδένια Πρωτομαγιά.

Δεν ξεχνάμε όμως, "Μένουμε Σπίτι"
μένουμε ασφαλείς
"Μένουμε Σπίτι" 
για να είμαστε υγιείς



Τελευταία μέρα του Απρίλη σήμερα, αγαπημένα μας παιδάκια. Πάει πέρασε και αυτός ο μήνας και τι μήνας; Μήνας καραντίνας. Αύριο λοιπόν με χαρά υποδεχόμαστε το τρίτο παιδάκι της άνοιξης και του γαλανού ουρανού, το Μάιο, το μήνα των λουλουδιών.

1η του Μάη -  Πρωτομαγιά:


Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και  συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό του καθενός. Τα Ανθεστήρια ήταν μια γιορτή με την οποία οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τον ερχομό της άνοιξης και το άνοιγμα των λουλουδιών. Η γιορτή αυτή εορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα και μετά διαδόθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας .Την πρώτη Μαΐου ,σχολεία, καταστήματα, όλα είναι  κλειστά. Ο κόσμος φεύγει για την εξοχή να χαρεί την όμορφη αυτή γιορτή που είναι και γιορτή των εργατών.. Το 1886 στο Σικάγο της Αμερικής οι εργάτες ξεσηκώθηκαν και ζητούσαν 8 ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας .Όλοι σταμάτησαν να εργάζονται και βγήκαν στους δρόμους. Έκαναν απεργία. Το σύνθημά τους ήταν: "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ελεύθερο χρόνο, οχτώ ώρες ύπνο". Ήταν 1η Μαΐου του 1886. Τέσσερις  μέρες αργότερα η αστυνομία πήρε εντολή να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Έγιναν συγκρούσεις και υπήρξαν θύματα και τραυματισμοί. Από τότε καθιερώθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά.

Πάμε τώρα να παρακολουθήσουμε ένα παραμύθι για την Πρωτομαγιά, βασισμένο στα 365 παραμύθια της θείας Λένας.


H Πρωτομαγιά είναι ένα αγαπημένο θέμα για τους ζωγράφους. Ελάτε όλοι μαζί να παρατηρήσουμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Πρωτομαγιά; 


Falcon Marschall {1818-1878},Πρωτομαγιά. 


Myles  Birket  foster{1825-1899} Πρωτομαγιά


Edgar-Barclay-1842-1913-May-Day


Απόστολος-Γεραλής-το-μαγιάτικο-στεφάνι


Σκέτη μαγεία έτσι δεν είναι; Κλείνουμε όλοι τα ματάκια μας για λίγο και προσπαθούμε να θυμηθούμε και να περιγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια  αυτούς του υπέροχους πίνακες.
Παίρνουμε ένα λευκό χαρτί που έχουμε στο σπίτι, όμορφα χρώματα και βάζουμε τη φαντασία σας για να δημιουργήσουμε.

Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ ή κατασκευάζουμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι το δικό μας μαγιάτικο στεφάνι. Μπορούμε να σχεδιάσουμε το περίγραμμα ενός μεγάλου κύκλου χρησιμοποιώντας ένα πιάτο και το στολίζουμε με τα δικά μας χάρτινα λουλουδάκι. Δεν ξεχνάμε να γράψουμε το όνομά μας και να στείλουμε φωτογραφίες στις κυρίες μας.

Παιχνίδι και Διασκέδαση:

Μ, μ όπως Μάης

Από ποιο γραμματάκι αρχίζει ο ανοιξιάτικος Μάης; Για να σκεφτούμε τους συμμαθητές μας, που το όνομά τους ξεκινάει από το Μ; Αλλά και άλλα ονόματα, ζωάκια, πραγματάκια, λουλουδάκια, φρουτάκια, λαχανικά…. Μπορούμε να βρούμε πολλά αν προσπαθήσουμε. Μικροί εξερευνητές εν δράσει…

- Ψάχνουμε μέσα σε όλο το σπίτι διάφορα αντικείμενα, παιχνίδια, φρούτα, λαχανικά… που ξεκινούν από το γράμμα Μ, μ. 
- Τα αντικείμενα που βρήκαμε τα φέρνουμε στο γραφείο μας ή στο τραπέζι που γράφουμε και επάνω σε κάθε φύλλο του μπλοκ μας προσπαθούμε με ότι αντικείμενα έχουμε να σχηματίσουμε το Μ.
- Γράφουμε με μαρκαδόρους τη λέξη του αντικειμένου που βρήκαμε με κεφαλαία γράμματα, το αρχικό τους με κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζει και τα άλλα με μαύρο χρώμα.
- Ζωγραφίζουμε το αντικείμενο που έχουμε βρει και φυσικά το μικρό μας όνομα από κάτω. Η δραστηριότητα αυτή σας είναι γνωστή από το προηγούμενο μάθημα.
- Μπορούμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι μας σχηματίζοντας το γράμμα Μ όπου θέλουμε στο σπίτι με διάφορα αντικείμενα όπως με τα παιχνίδια μας, με καπάκια από μπουκάλια, ξέρετε εσείς, έχετε φαντασία, περιμένουμε με αγωνία να τα δούμε όλα.

Κάνουμε αν επιθυμούμε το φύλλο εργασίας στα μαθηματικά για να θυμηθούμε τους αριθμούς από το 3 ως το 6. Πατάμε εδώ: Ζωγραφίζω επάνω σε κάθε στεφάνι τόσα λουλούδια,για να κατεβάσουμε το αρχείο αν υπάρχει δυνατότητα σε διαφορετική περίπτωση φτιάξτε ένα δικό σας.

Μπορούμε να  διασκεδάσουμε παίζοντας

Μέμορι

Βρες τις ίδιες κάρτες που έχουν ίδιο αριθμό παπαρούνων.

 Πρωτομαγιάτικα Παζλ:

 
Μουσική παρακαλώ:

Για να χαλαρώσουμε λίγο με ένα όμορφο τραγουδάκι. 

«Λουλούδια ας διαλέξουμε
Και ρόδα και κρίνα
Κι ελάτε να πλέξουμε
Στεφάνια με εκείνα…»

  

Τραγουδάμε, χορεύουμε και συνοδεύουμε τη μουσική με αντικείμενα από το σπίτι, κουτάλια, κατσαρόλες, μπουκάλια…
Και ένα ακόμα τραγουδάκι  που μπορούμε να ακούσουμε και να τραγουδήσουμε.



Μην ξεχάσετε να φτιάξετε στεφάνι με λουλούδια από τον κήπο, το μπαλκόνι, την αυλή, την εξοχή, να το φωτογραφίσετε και να μας το στείλετε.
Ευχόμαστε Καλή  Πρωτομαγιά, Χρόνια Πολλά. Καλά να περάσετε.

Σας αγαπάμε και σας σκεφτόμαστε συνέχεια!