Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

"Μες στο Μουσείο..."

Αγαπημένα μας Απίθανα Νηπιάκια, εμείς μένουμε σπίτι ασφαλείς και γιορτάζουμε αύριο 18 Μαΐου την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. 



Από το 1977 μέχρι σήμερα, η 18η Μαΐου  έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. 


 "Μες στο μουσείο, μες στο μουσείο
μια μέρα μπήκα με φόρα κι εγώ.
Μη με τραβάτε, μη μου κολλάτε
απ` το μουσείο δε θέλω να βγω...
Θέλω, θέλω, θέλω μουσείο
θέλω να βλέπω τους θησαυρούς
που δεν τους χωράει ανθρώπου νους..."

Τι είναι όμως μουσείο;

Μουσείο σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) είναι ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι φορέας πολιτισμού ανοιχτό για το κοινό που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Πατήστε εδώ: Τι είναι μουσείο;


Τη βδομάδα που έγινε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων είχαμε προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο δικό μας μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα: 

"Ζωγραφίζω τα παιχνίδια του μουσείου"...


που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου. Μέσα από ευρήματα των ανασκαφών της Πέλλας. τα παιδιά γνωρίζουν τα αρχαία παιχνίδια  αγγίζοντας αντίγραφα ενώ τους δίνεται  η δυνατότητα να δουν ομοιότητες και διαφορές  Στη συνέχεια αναζητούν στον χώρο του Μουσείου, τα αρχαία παιχνίδια όπως κούκλες, κουδουνίστρες, σετ μαγειρικής... , ζωγραφίζουν και  συναρμολογούν παζλ με εικόνες των παιχνιδιών.

Μιας και δεν καταφέραμε να το επισκεφτούμε για να δούμε από κοντά, να αγγίξουμε και να παρατηρήσουμε τα παιχνίδια του μουσείου πάμε μαζί πρώτα να κάνουμε μια εικονική περιήγηση στο μουσείο μας... 




Μεγάλη σημασία έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στο ρόλο του παιχνιδιού στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού... το θεωρούσαν σπουδαίο, σημαντικό αγαθό γιατί προσφέρει στα παιδιά διασκέδαση και καλλιεργεί το πνεύμα, τη δημιουργικότητά τους...

Πατήστε εδώ: Τα Παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα για περισσότερα

Πάμε τώρα να δούμε και να γνωρίσουμε μέσα από μία παρουσίαση τα ευρήματα των ανασκαφών της Πέλλας, τα αρχαία παιχνίδια που υπάρχουν στο μουσείο μας, να τα παρατηρήσαμε, να τα περιγράψουμε, να τα ταξινομήσαμε να δούμε ομοιότητες και διαφορές με τα σύγχρονα παιχνίδια, με τα παιχνίδια που έχουμε στο σπίτι μας.... 






Εκτυπώνουμε τις καρτέλες από εδώ: Τα παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - καρτέλες και παίζουμε.

Ψάχνουμε αντίστοιχα σύγχρονα παιχνίδια στο σπίτι με  αυτά που υπάρχουν στην παρουσίαση. Βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή τα παιχνίδια,προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τις αντίστοιχες εικόνες που υπάρχουν στις καρτέλες και τα αντίστοιχα σύγχρονα παιχνίδια και τα ταξινομούμε.

Εκτυπώνουμε το αρχείο από εδώ: Ζωγραφίζω τα παιχνίδια του μουσείου μέσα στις καρτέλες και κάνουμε τα φύλλα εργασίας.

Στη συνέχεια μπορούμε να πάρουμε χρώματα, να βάλουμε τη φαντασία μας και να ζωγραφίσουμε όποια μας έκαναν περισσότερη εντύπωση, γράφοντας δίπλα και το όνομά τους. Περιμένουμε φωτογραφίες.


Λέξεις σε -είο όπως "Μουσείο" 




Προσπαθούμε να βρούμε κι άλλες λέξεις σε -είο, τις γράφουμε σε χαρτί και δίπλα ζωγραφίζουμε αυτό που αντιστοιχεί στη λέξη.

Εικονική Περιήγηση σε μουσεία με εκθέματα αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών:
Μπορούμε επίσης να κάνουμε μια εικονική περιήγηση για να δούμε και να γνωρίσουμε τα καλύτερα εκθέματα  αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών από το Λούβρο, το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το αρχαιολογικό του Κεραμεικού κ.α.


Πατήστε  εδώ: Συλλογή εκθεμάτων: Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια για να περιηγηθείτε.


Το Μουσείο Ακρόπολης, σε συνεργασία με την εταιρεία Google, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να ανακαλύψουν και να δούνε με εξαιρετική λεπτομέρεια επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου μέσω της εφαρμογής Google Art Project.




Ψηφιακό παιχνίδι "Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο" από το Μουσείο της Ακρόπολης.





Μπορούμε να απολαύσουμε το βίντεο από τη συμμετοχή τους σχολείου μας στο πρόγραμμα τη σχολική χρονιά 2015-16.

Ελπίζουμε του χρόνου να μας δοθεί η ευκαιρία να το υλοποιήσουμε.



Να έχετε ένα όμορφο ταξίδι στο μαγικό κόσμο των μουσείων!