Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τα χέρια δεν είναι για να χτυπάμε...

Τα χέρια δεν είναι για να χτυπάμε... είναι για να αγαπάμε και να βοηθάμε!!!

Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα  από την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθημερινά με τα μικρά μας "Απίθανα Νηπιάκια", μέσα  στην τάξη ασχολούμαστε με δραστηριότητες, παιχνίδια  και παραμύθια ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα αποδοχής και συνύπαρξης, να  τους.  δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν θετικά,  και να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τους συμμαθητές. 
Συγκεντρωθήκαμε στην παρεούλα και διαβάσαμε το παραμύθι του Μαρτίν Αγκάσι, "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε" εκδόσεις


Τα χέρια έχουν διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Τα χέρια σου είναι φτιαγμένα, για να κάνουν πάρα πολλά πράγματα.



Τα χέρια είναι για να χαιρετάμε και να επικοινωνούμε. Μπορείς να χαιρετήσεις έναν φίλο, κουνώντας το χέρι σου. Μπορείς να κάνεις χειραψία, σφίγγοντας το χέρι κάποιου που συναντάς. Όταν κουνάς το χέρι ή κάνεις χειραψία, δείχνεις ότι θέλεις να κάνεις φίλους. Δοκίμασέ το. Σφίξε το χέρι του διπλανού σου.

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού συζητήσαμε με τα παιδιά και συμφωνήσαμε όλοι μαζί ότι τα χέρια δεν είναι για να χτυπάμε αλλά για να αγαπάμε και να βοηθάμε!!! 

Υπάρχει και κάτι για το οποίο τα χέρια δεν είναι φτιαγμένα. Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε. Δεν είναι φιλικό να δέρνουμε. Πονάει. Πώς αισθάνεσαι, όταν κάποιος σε δέρνει; Πονάει το σώμα σου. Πονάει και η ψυχή σου. Πώς αισθάνεσαι, όταν δέρνεις κάποιον; Πονάει το σώμα του. Πονάει και η ψυχή του. «Συγνώμη». Τα χέρια δεν είναι ούτε για να σπρώχνουμε ούτε για να τσιμπάμε.


Γιατί μερικοί άνθρωποι δέρνουνε; Μερικές φορές νιώθουν...


Υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να ξεσπάσεις. Μπορείς…



Σκεφτήκαμε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια, πράγματα όμορφα και τρυφερά. Έτσι χαιρετηθήκαμε, στείλαμε φιλάκια, χαϊδέψαμε, κάναμε αγκαλίτσες κ.τ.λ. Σχεδιάσαμε τις παλάμες μας και γράψαμε επάνω τις σκέψεις μας: Τα χέρια είναι για να παίζουμε, να ζωγραφίζουμε, να ντυνόμαστε, να παίζουμε μουσική, να τρώμε, να χαϊδεύουμε, να πιάνουμε, να χαιρετάμε, να μαγειρεύουμε, να κολυμπάμε, να αγκαλιαζόμαστε, να χτενιζόμαστε, να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, να μιλάμε, να γράφουμε κ.λ.π.

Στη συνέχεια κόψαμε τις πολύχρωμες παλάμες μας και φτιάξαμε  ένα πολύ όμορφο παλαμολιβάδι, το πιο όμορφο που υπάρχει γιατί είχε πολλή αγάπη και γλυκές και τρυφερές σκέψεις, με καταπράσινα παλαμοχορταράκια, με χρωματιστά, πανέμορφα παλαμολουλουδάκια, έναν λαμπερό παλαμοήλιο και γαλάζια παλαμοσυννεφάκια,  λευκά, τρυφερά παλαμοπεριστεράκια να πετούν, μια χαριτωμένη παλαμοπεταλουδίτσα που πετά χαρούμε ανάμεσα στα παλαμολουλουδάκια.











Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθώσεις τα πράγματα χωρίς καβγάδες. Σκέψου το. 
Κι αν ο φίλος σου φωνάζει, κλωτσάει, σε σπρώχνει ή σε χτυπάει; Δε χρειάζεται να κάνεις το ίδιο. Μπορείς απλώς να φύγεις. Μπορείς να βρεις κάτι άλλο να κάνεις ή κάποιον άλλο να παίξεις ή ένα μεγαλύτερο να σε βοηθήσει: «θα μιλήσω στο δάσκαλό μου», «θα ρωτήσω τη μαμά μου». Μπορείς να πεις στον φίλο σου: «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε».
Μαρτίν Αγκάσι
Εδώ τελειώνει η σημερινή μας μέρα αλλά εμείς θα τα ξανά πούμε... "Συνεχίζουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα με τα χέρια μας"
Απίθανα Νηπιάκια