Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τα γεγονότα του '40 σαν παραμύθι!!!

Όλοι γνωρίζουμε την επίδραση του παραμυθιού στην ψυχοσύνθεση των παιδιών…  συναρπάζει, μαγεύει, γοητεύει,  καθηλώνει,  ενθουσιάζει, κεντρίζει το μυαλό.  Τα μικρά παιδιά αγαπούν πολύ τα παραμύθια και συνάμα το παραμύθι  είναι ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο  γιατί  μας βοηθάει να προσεγγίσουμε γεγονότα που είναι δύσκολα να τα κατανοήσουν τα παιδιά. 

Έτσι κι εμείς σήμερα μέσα από το παραμύθι της Γαλάτειας Σουρέλη «Σαν Παραμύθι» προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα γεγονότα του ' 40

Παρακολουθήσαμε το video από το  παραμύθι...


Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας γίγαντας, ένας μεγάλος γίγαντας, τόσο μεγάλος όσο σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι μαζί.
Τον ίδιο καιρό κάπου κοντά στο γίγαντα, ζούσε ένας νάνος, ένας μικρός χαρούμενος νάνος.
Νάνος και γίγαντας ζούσαν ο καθένας στον τόπο τους χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον. Τους χώριζε άλλωστε ένα τεράστιο αυλάκι, μια θάλασσα. Ζούσαν ευτυχισμένοι... Και περνούσε ο καιρός. Ο νάνος κοίταζε τη δουλειά του και ο γίγαντας τη δικιά του και ζούσαν αγαπημένοι...
Ένα πρωί όμως ο γίγαντας φόρεσε ένα περίεργο καπέλο και μια πιο περίεργη στολή και με ένα πήδημα βρέθηκε στην πόρτα του μικρού νάνου και βάζοντάς του μια λόγχη μπροστά στην κοιλιά του είπε: «Ήρθα να σου πάρω το σπίτι, παραδώσου!»
Ο νάνος στην αρχή το πέρασε για χωρατό. «Κοίτα χωρατατζής που είναι ο γείτονας!» σκέφτηκε. Και φέρνοντας στο νου του το γνωστό χαιρετισμό, του φώναξε: «Γεια σου γείτονα χωρατατζή!» Ο γίγαντας όμως δεν καταλάβαινε πια από τέτοια. Πίεσε τη λόγχη πάνω στην κοιλιά του και του ξαναφώναξε με άγρια φωνή: «Παραδώσου είπα»
Τότε ο μικρός νάνος κατάλαβε ότι δεν αστειευόταν ο γίγαντας και χωρίς κανένα φόβο του είπε: «Όχι, δεν παραδίνομαι.» Αμέσως έτρεξε στο μικρό καλύβι του και σε λίγο ξαναγύρισε κρατώντας μια σφεντόνα και στάθηκε μπροστά στο γίγαντα. Ο μεγάλος γίγαντας τα 'χασε για λίγο και αμέσως όρμησε επάνω στο μικρό νάνο.
Έγινε όμως κάτι το απίστευτο ο μικρός νάνος νίκησε το μεγάλο γίγαντα κι έτσι ο γίγαντας με κατεβασμένο το κεφάλι το έβαλε στα πόδια.
Έτσι κι οι Έλληνες του Σαράντα, όπως ο μικρός νάνος του παραμυθιού, όταν η Ιταλία ζήτησε να της παραδώσουν τη χώρα τους, απάντησαν όπως κι εκείνος με ένα θαρραλέο και αποφασιστικό! ΟΧΙ και αφού πολέμησαν παλικαρίσια πάνω στις βουνοκορφές νίκησαν τους Ιταλούς κι έτσι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη.


Μέσα από εικόνες αναφερθήκαμε στα γεγονότα του ‘40.






Τα παιδιά στον χάρτη της Ευρώπης βρίσκουν την Ελλάδα μας, την Ιταλία και τη Γερμανία και σε κάθε χώρα τοποθετούν επάνω την αντίστοιχη σημαία. Περιγράφουμε τις σημαίες των τριών χωρών Αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά και τις διαφορές τους και βάλαμε τη σημαία της Ευρώπης στον χάρτη.