Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο μύθος της Αλκυόνης και οι Αλκυονίδες μέρες!

Λίγη ζεστασιά στην καρδιά του χειμώνα! Μετά τη βαρυχειμωνιά που φέτος μας κράτησε αρκετά λίγες ηλιόλουστες μερούλες.

"Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει μέσα στη καρδιά του χειμώνα, λίγες μέρες ηλιόλουστες, χωρίς σύννεφα και ανέμους.  Οι μέρες αυτές τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από την 15η Ιανουαρίου  έως και την 15η  Φεβρουαρίου κάθε έτους, ονομάζονται "Αλκυονίδες" και η  ονομασία τους προήλθε από την αλκυόνα, το πολύχρωμο, πανέμορφο θαλασσοπούλι  που τις μέρες αυτές γεννά τα αβγά της."

Ο μύθος της αλκυόνας και οι αλκυονίδες μέρες.Σύμφωνα με το μύθο, η Αλκυόνη πριν γίνει πουλί, ήταν μια πεντάμορφη κοπέλα,  κόρη του Αίολου, του θεού του ανέμου  και της Ενάρετης.

Η Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα κι ήταν τρισευτυχισμένη. Περνούσαν τόσο όμορφα, που άρχισαν να πιστεύουν σιγά – σιγά ότι δεν είναι κοινοί θνητοί, αλλά ισάξιοι με τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

Ο Κύηκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη πίστευε πως ήταν ισάξια της Ήρας. Μάλιστα άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα των Θεών. Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία. Όταν το έμαθε θύμωσε τόσο πολύ, που έριξε έναν κεραυνό στο καράβι του Κύηκα κι αυτός μη μπορώντας να παλέψει με τα μανιασμένα κύματα, πνίγηκε.

Η Αλκυόνη περίμενε τον άνδρα της στο ακρογιάλι και καθώς περνούσε η ώρα κι ο καιρός η αγωνία της  μεγάλωνε ακόμη περισσότερο . Μέσα από τη μανιασμένη θάλασσα το μόνο που μπορούσε πια να αντικρίσει ήταν κάποια ξύλα από το καράβι του Κύηκα. Άρχισε τότε να κλαίει απαρηγόρητα . Ημερόνυχτα θρηνούσε το χαμό του αγαπημένου της Κύηκα. Ο Δίας στο τέλος τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, με λαμπερά γαλάζια φτερά, την αλκυόνα (Alcedo atthis ).

Το μαρτύριο όμως της αλκυόνας δεν τελείωνε εδώ . Γεννούσε τα αυγά της μέσα στη βαρυχειμωνιά και τα κλωσούσε πάνω σε πέτρες και βράχια στις ακτές . Κάποιες φορές τα αγριεμένα κύματα όμως ορμούσαν με μανία πάνω στη φωλιά της κι αυτή καταστρεφόταν μαζί με τα αυγά της.

Ο Δίας και πάλι έδειξε συμπόνια στην αλκυόνα κι έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι άνεμοι κοπάζουν κι ο ήλιος λάμπει, βοηθώντας την αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της.


Παρακολουθήσαμε το video που βρήκαμε στο διαδίκτυο.


Πήραμε στολές από το βεστιάριο και δραματοποιήσαμε το μύθο


Πατήστε επάνω για να δείτε το video της δραματοποίησης.Φτιάξαμε ατομική κατασκευή την Αλκυόνα 


Βρήκαμε στο διαδίκτυο το τραγούδι της Αλκυόνας, τα ακούσαμε, το τραγουδήσαμε και ζωγραφίσαμε.το πολύχρωμο θαλασσοπούλι.


Ακούσαμε το τραγούδι μοιρολόι για την Αλκυόνα