Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Τα Βιβλία σε ρόδες έφτασαν στα Απίθανα Νηπιάκια!



είναι ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων. Ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, Φθάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα. Παραμένουν στη σχολική τάξη για εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις.

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ δημιουργήθηκε  το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία  Η ΠΥΡΝΑ, με  τη συνεργασία του  Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία  της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε με μεγάλο δωρητή το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Χορηγοί του προγράμματος είναι η Hertz Autohellas για την Κρήτη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη για την Δυτική Πελοπόννησο, ο Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς για την Β’ Αθήνας, η Upstream Α.Ε. για την Ανατολική Αττική, ενώ οι αγγλικοί σάκοι δημιουργήθηκαν με την επιστημονική επιμέλεια του BritishCouncil.

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Σε συνεργασία με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την κυρία Μπέττυ Φράγκου και στα πλαίσια της θεματικής ενότητας: "Ο κήπος των συναισθημάτων" υποδεχτήκαμε τη Δευτέρα 6- Μαρτίου 2017 την κινητή βιβλιοθήκη - τα Βιβλία σε ρόδες στο σχολείο μας, γεμάτη βιβλία που αφορούν "Τα συναισθήματα"



Κι ενώ είμαστε μέσα στην τάξη και ετοιμάζουμε τα μπαλόνια της φιλίας για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας χτυπά η πόρτα της τάξης... Ένας επισκέπτης εμφανίζεται μπροστά μας! 
-Πάει άραγε ταξίδι;
-Ή μήπως ήρθε να τη φιλοξενήσουμε και έφερε και τα ρούχα της;

 

-Γεια σας, Απίθανα Νηπιάκια... με λένε κυρία Γεωργία και είμαι νηπιαγωγός σε ένα άλλο νηπιαγωγείο στα Γιαννιτσά... ήρθα στο νηπιαγωγείο σας για να σας φέρω αυτή τη βαλίτσα που έχει για σας ένα δωράκι έκπληξη... τι λέτε να έχει μέσα;



Τα παιδιά παρατηρούν τη βαλίτσα γεμάτα περιέργεια! Βλέπουν το λογότυπο που υπάρχει στη βαλίτσα...


- Μήπως έχει βιβλία;
-Ναι έχει βιβλία, μια κινητή βιβλιοθήκη με πολλά υπέροχα βιβλία σε ρόδες, για σας που μπορείτε να τα κρατήσετε για αρκετές μέρες, στο σχολείο σας, να τα δείτε, να τα διαβάσετε, να τα δανειστείτε, να ζωγραφίσετε... τα είχαμε κι εμείς στο σχολείο μας πριν σας τα φέρω εδώ και περάσαμε πολύ ωραία και κάναμε όμορφα ταξίδια!
Ευχαριστήσαμε την κυρία Γεωργία με μια ζεστή αγκαλιά...


και την αποχαιρετήσαμε προσφέροντάς της για δωράκι ένα μπαλόνι της φιλίας στέλνοντας έτσι το μήνυμά μας στους μικρούς μας φίλους από το 21ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών.





Η κυρία Γεωργία έφυγε με ένα πλατύ χαμόγελο κι εμείς είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τη βαλίτσα. έχουμε μεγάλη αγωνία να δούμε το περιεχόμενο της βαλίτσας!



Πω πω πω! βιβλία, πολλά βιβλία!




Ένα τετράδιο... το τετράδιο των εντυπώσεων των παιδιών που διάβασαν τα βιβλία...





Ένας φάκελος με ενημερωτικά...



Τα βγάζουμε και τα απλώνουμε στο πάτωμα...


Διαβάζουμε το ενημερωτικό - οδηγίες για παιδιά και συζητάμε για τον τρόπο χρήσης των βιβλίων...





Χωριζόμαστε σε ομαδούλες, διαλέγουμε ο καθένας το βιβλίο της αρεσκείας μας, βάζουμε κλασική μουσική να παίζει και ήσυχα ήσυχα ξεφυλλίζουμε τα βιβλία μας...





Παρουσιάζουμε ένα ένα τα βιβλία, διαβάζοντας τους τίτλους των βιβλίων με τη βοήθεια των παιδιών. 
-Γιατί μας μιλάνε τα βιβλία μας;
-Μα μιλάνε για αγάπη, χαρά, λύπη, θυμό, φόβο, μοναξιά... όλα αυτά που νιώθουμε από διάφορες καταστάσεις που μας συμβαίνουν, μας μιλάνε για τα συναισθήματα... 
Διαβάζουμε τις περιλήψεις των βιβλίων.



Παίζουμε παιχνίδια σύγκρισης, ομαδοποίησης, αρίθμησης, σειριοθέτησης...
Τα χωρίζουμε σε ομάδες ανάλογα με το μέγεθος...

Μικρά - Μεσαία - Μεγάλα...
















Τα μετράμε για να δούμε ποια είναι τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα βιβλία...













Τα χωρίζουμε σε ομάδες ανάλογα με το σχήμα τους...

Τετράγωνα - Ορθογώνια...










Τα μετράμε να δούμε πόσα είναι σε κάθε ομάδα και ποια είναι τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα...







Τα βάζουμε στη σειρά από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο σε μέγεθος...














Τα παρατηρούμε ένα ένα. Όλα τα βιβλία είναι καλυμμένα με προστατευτικό κάλυμμα για να μην σκιστούν και καταστραφούν. Γράφουμε με τη βοήθεια των παιδιών τους κανόνες και οδηγίες χρήσης των βιβλίων.






Στο πίσω μέρος έχει μια καρτέλα. Είναι η καρτέλα δανεισμού όπου γράφουμε το όνομα αυτού που το δανείζεται και την ημερομηνία δανεισμού και επιστροφής.




Δημιουργούμε μια ευχάριστη γωνιά της κινητής βιβλιοθήκης: Βιβλία  σε ρόδες... 



Επιλέγουμε το βιβλίο της αρεσκείας και συμπληρώνουμε την καρτέλα δανεισμού. Βάζουμε τα βιβλία μας μέσα στις τσαντούλες μας με το αντίστοιχο φυλλάδιο για να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους από την ιστορία και τα βιβλία είναι έτοιμα να ταξιδέψουν στο σπίτι για να γνωρίσουν και τις οικογένειές μας.








Κατασκευάζουμε όμορφους σελλιδοδείκτες που θα μας βοηθήσουν στην ανάγνωση...


Φτιάχνουμε καρτούλες - ενημερωτικά για τους γονείς...







Διαβάζουμε παραμύθια στην τάξη... ένα από αυτά: "Το δέντρο που έδινε" του Σελ Σιλβερστάιν

Μία υπέροχη διδακτική ιστορία για την ανιδιοτελή αγάπη, μια συναισθηματική ιστορία γι αυτούς που δίνουν χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα, αλλά τελικά το μεγαλύτερο αντάλλαγμα είναι τα συναισθήματα που εισπράττουν.

"Μια φορά ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα μικρό αγόρι. Που μάζευε τα φύλλα της, που έπαιζε κοντά της, που αποκοιμιόταν στον ίσκιο της. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Τα χρόνια πέρασαν, το αγόρι μεγάλωσε κι οι ανάγκες του άλλαξαν. Τώρα δεν του έφταναν τα φύλλα και τα σκαρφαλώματα. Τώρα ήθελε λεφτά. Κι η μηλιά του έδωσε μήλα να πουλήσει. Και ήταν ευτυχισμένη. Και τα χρόνια κυλούσαν. Και το αγόρι μεγάλωσε και οι ανάγκες άλλαζαν. Και η μηλιά ήταν πάντοτε εκεί, να δίνει λύσεις μέσα από την απόλυτη, ανιδιοτελή αγάπη που είχε στο αγόρι. Στο αγόρι που τίποτα δεν της έδωσε ποτέ παρά μόνο κάποτε, πολύ παλιά, το παιδικό του γέλιο, την αθωότητά του και τις στιγμές του.
Η μηλιά πάντα έδινε. Και πάντα ήταν ευτυχισμένη. Κι ας μην πήρε σχεδόν ποτέ τίποτα  από το δέντρο..."





το ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ...


και δραματοποιούμε την ιστορία...




Εδώ το βίντεο με τη δραματοποίηση...


Δημιουργούμε τη δική μας αφίσα. Σχεδιάζουμε και ζωγραφίζουμε με τέμπερες μια βαλίτσα με ρόδες...










Ζωγραφίζουμε το λογότυπο της βαλίτσας...


 



Σε μικρά βιβλιαράκια ζωγραφίζουμε τα εξώφυλλα των βιβλίων της βαλίτσας μας...






Κολλάμε τα βιβλία μας μέσα στη βαλίτσα...











Τα Απίθανα Νηπιάκια μιλούν για το πρόγραμμα: "Βιβλία σε Ρόδες"


Τα βιβλία σε ρόδες παραμένουν στο σχολείο μας και την επόμενη βδομάδα κάνοντας όμως όμορφα ταξίδια στα σπίτια των παιδιών μας δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχει όλη η οικογένεια σ' αυτό το ταξίδι!

Όταν επιστρέφουν πίσω σε μας έχουν σίγουρα πολλά να μας διηγηθούν!

Το ταξίδι των δύο υπέροχων βδομάδων έφτασε στο τέλος του... συγκεντρώνουμε όλα τα βιβλία, τα μετράμε και τα τακτοποιούμε μέσα στη βαλίτσα για να συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλα σχολεία...









Ζωγραφίζουμε και γράφουμε τις εντυπώσεις μας στο τετράδιο εντυπώσεων...









Τοποθετούμε το τετράδιο κι αυτό μέσα στη βαλίτσα και τον ενημερωτικό φάκελο και την αποχαιρετούμε!

 



Περάσαμε υπέροχα! Μάθαμε πολλά! Αποχαιρετούμε τη βαλίτσα μας, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά με άλλη θεματική ενότητα!


ΑΝΤΙΟ!!!


Ευχαριστούμε την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρία Μπέττυ Φράγκου, που μας έδωσε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη βαλίτσα και να ταξιδέψουμε μαζί της!