Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι στα μονοπάτια της λαϊκής μας παράδοσης

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τίτλο: "Μουσική & Μουσικοί", με μεγάλη χαρά και τιμή φιλοξενήσαμε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας, την κυρία Σοφία Ηλιάδου δασκάλα μουσικής. Η κυρία Ηλιάδου είναι απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής, είναι δασκάλα στο σαντούρι και παιδικών χορωδιών. 
Το σαντούρι είναι έγχορδο κρουστό επίπεδο μουσικό όργανο. Το όνομά του προέρχεται εκ της ελληνικής λέξεως ψαλτήριον μέσω της περσικής γλώσσας σαντούρ.

Έχει σχήμα ισοσκελούς τραπεζίου, έχει μεταλλικές χορδές κατά μήκος των δυο παράλληλων πλευρών του. Είναι τοποθετημένο πάνω σε βάση όταν ο οργανοπαίκτης είναι καθιστός ενώ παλιότερα χρησιμοποιείτο κρεμασμένο στους ώμους όταν έπρεπε να παιχτεί όρθιο (γάμοι , εκδηλώσεις κτλ.) . Παίζεται με δύο μπαγκέτες οι οποίες στην άκρη είναι τυλιγμένες με βαμβάκι ή δέρμα.

Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών της Εγγύς Ανατολής.

Υπήρχε στην ηπειρωτική και στεριανή Ελλάδα, διαδόθηκε όμως κυρίως από τους Έλληνες τις Μικράς Ασίας, που ήρθαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Τότε ήρθαν αξιόλογοι μουσικοί και κατασκευαστές και το σαντούρι χάρη στις ιδιαίτερες εκφραστικές του ικανότητες γίνεται αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής κομπανίας.

Το σαντούρι το συναντάμε σε μουσικά σύνολα τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και σχήματα που παίζουν μουσικές της Μικράς Ασίας..


Από νωρίς το πρωί οι προετοιμασίες ξεκίνησαν με την κατασκευή του δώρου που θα προσφέραμε στην κυρία Σοφία:

«Το σπιτάκι της κυρίας Μουσικής»
Το σχεδιάζουμε, το χρωματίζουμε με τέμπερες και το στολίζουμε με νότες χαρούμενες και μελωδικές.

Ετοιμάζουμε το καλωσόρισμα και στολίζουμε την αίθουσα.Το κουδούνι της πόρτας χτυπά και εμείς γεμάτοι αγωνία περιμένουμε...


"Κυρία Σοφία καλωσορίσατε…"  αγκαλίτσες, φιλάκια… άλλωστε  κάποια από τα παιδιά μας γνωρίζουν την κυρία Σοφία, κάνουν μάθημα μουσικής μαζί της!

Της δίνουμε λίγο χρόνο να ετοιμαστεί...Σε λίγο καταφθάνουν και οι φίλοι μας  από το 1ο Νηπιαγωγείο  - Δήμητρα Μίγγα Κασάπη που βρίσκεται στον επάνω όροφο...


"Καλημέρα παιδάκια μου, είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα βρίσκομαι κοντά σας για να ταξιδέψουμε μαζί με όμορφες μουσικές μελωδίες..."


Μια πρώτη γνωριμία με αυτό το λατρεμένο μελωδικό μουσικό όργανο...Και το μάθημα μουσικής αρχίζει... 

μουσική παράδοση - τραγούδι και συναισθήματα...  .


μουσικά παιχνίδια μίμησης...

χορός και διασκέδαση...


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να μας απολαύσετε!Και η ώρα του αποχαιρετισμού έφτασε... 

"Ένα δωράκι κυρία Σοφία, με πολλή αγάπη για να μας θυμάστε!"Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, ελπίζουμε να περάσατε όμορφα μαζί μας και να μας ξανάρθετε!!!