Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Τα Γιαννιτσά γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους από τον τούρκικο ζυγό!!!

Αύριο Τρίτη 20 Οκτωβρίου τα όμορφα Γιαννιτσά,  η πόλη μας, θα φορέσει  τα γιορτινά της για να γιορτάσει  την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.

Η μάχη της 20ης Οκτωβρίου του 1912 αποτέλεσε την πιο φονική μάχη των βαλκανικών πολέμων και ίσως η πιο σημαντική. Σήμανε την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών από τους Τούρκους και την ένταξη της στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα όμως άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτικού χάρτη της Ελλάδας. Οι απώλειες ήταν μεγάλες κι από τις δύο πλευρές. Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Βασιλιά Κωνσταντίνο  και  ύστερα από μια εξαντλητική μάχη παρέλασε νικητής στην πόλη, Ο λαός χειροκροτούσε. Ακολούθησε η νεκρώσιμη ακολουθία στον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους νεκρούς της μάχης. Οι γυναίκες στο νάρθηκα  έπλυναν με κρασί τα σώματα των Ελλήνων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη Δοξολογία παρουσία του ελληνικού στρατού και των κατοίκων της πόλης.

Σε ανάμνηση της μάχης στήθηκε στην είσοδο της πόλης ένα ηρώο το γνωστό στην πόλη ως «Μαύρο Άγαλμα»...


που παριστάνει το φτερωτό χρόνο που γράφει την ιστορία και στα πόδια του η μάνα Ελλάδα, έχοντας αγκαλιάσει το γιο της – το σκοτωμένο στρατιώτη.

Με αφορμή την αυριανή επέτειο παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο:
 "Η Μάχη των Γιαννιτσών 1912"...


και συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη μας εκείνα τα μαύρα χρόνια που ήταν σκλαβωμένη... πως ζούσαν Τούρκοι και Έλληνες μαζί στον ίδιο τόπο, πως ήταν η καθημερινότητά τους και εστιάσαμε κυρίως στα συναισθήματα πως μας προκαλεί  ο πόλεμος (φόβος,τρόμος, κίνδυνος, λύπη, στενοχώρια, απελπισία... σε σχέση με την ειρήνη που έχουμε τώρα (χαρά, ευτυχία, αγάπη, γέλιο, ελπίδα...)

Διαβάσαμε το παραμύθι: "Το Κανόνι της Ειρήνης" που βρήκαμε στις  παρακάτω διευθύνσεις 


Ετοιμάσαμε τις κούκλες και παίξαμε κουκλοθέατρο







Εντοπίσαμε στον χάρτη τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και την Τουρκία. Παρατηρήσαμε φωτογραφικό υλικό και εικόνες από τα Γιαννιτσά όπως ήταν παλιά και τα Γιαννιτσά του σήμερα... 




Αναφερθήκαμε στις αυριανές εκδηλώσεις που ετοιμάζουν τα σχολεία με αφορμή την επέτειο... το σημαιστολισμό της πόλης και των σπιτιών, την  κατάθεση στεφάνων στα ηρώα και την  παρέλαση των μαθητών στον πεζόδρομο της πόλης μας.

Πριν φύγουμε φτιάξαμε μια όμορφη καρτούλα... στεφάνι με τυπώματα μπατονέτας 






ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!