Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

"Ταξίδι στο χρόνο" - Δώδεκα μήνες

Διανύουμε ήδη το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη της καινούριας μας χρονιάς που θα κάνει κι αυτήν τον κύκλο της. Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης… . όλα τα εγγονάκια του παππού του χρόνου και τα δώδεκα  από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο είναι ξεχωριστά με τις δικές του ομορφιές το καθένα!!!

Διαβάσαμε ένα πανέμορφο τσέχικο παραμύθι για τους δώδεκα μήνες

Κάποτε, ζούσε μια μητέρα που είχε δύο κόρες. Το ένα ήταν το δικό της παιδί, το άλλο η θετή κόρη της. Τη δεύτερη τη μισούσε θανάσιμα. Ο μόνος λόγος ήταν ότι η Marusa, η θετή κόρη, ήταν πιο όμορφη από την κόρη της Holena και είχε μια πολύ ευγενική ψυχή. Έτσι την υποχρέωνε να κάνει λες τις δουλειές του σπιτιού, ενώ η Holena περνούσε το χρόνο της, στολίζοντας τον εαυτό της.
Όταν έφθασε ο καιρός για να παντρευτούν τα κορίτσια, η κακιά μητριά σκέφτηκε ότι τα παλικάρια θα κοιτούσαν την Marusa και όχι τη Holena. Από τη στιγμή εκείνη η μητριά και η κόρη της, συνεχώς, σχεδίαζαν πώς θα απαλλαγούν από τη Marusa. Μια μέρα-ήταν στα μέσα του Ιανουαρίου- η Holena διέταξε την αδελφή της, να της φέρει μερικές βιολέτες από το δάσος. Τι να κάνει, λοιπόν και αυτή, πήρε το δρόμο για το δάσος και περιπλανήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποφέροντας από την πείνα και το κρύο. Επιτέλους, μετά από ώρες, είδε ένα φως στο βάθος.Μια μεγάλη φωτιά έκαιγε, στην κορυφή του βουνού και δώδεκα άνδρες συνεδρίαζαν γύρω από αυτήν. Ήταν οι δώδεκα μήνες. Τρομοκρατημένη, στάθηκε μπροστά τους και είπε: «Σας παρακαλώ, κύριοι, επιτρέψτε μου να ζεστάνω τα χέρια μου στη φωτιά». Ο γηραιότερος όλων, ο Μεγάλος Ιανουάριος κούνησε το κεφάλι του και ρώτησε:
- Γιατί ήρθες εδώ, αγαπητό κοριτσάκι μου; Τι ψάχνεις;
- Ψάχνω για βιολέτες, απάντησε η Marusa.
- Δεν είναι ώρα να ψάχνεις για βιολέτες, γιατί τα πάντα είναι καλυμμένα με χιόνι, απάντησε ο Μεγάλος Ιανουάριος.
- Ναι, ξέρω. Αλλά η Holena η αδερφή μου και η μητριά μου, είπαν ότι πρέπει να τους φέρω μερικές βιολέτες από το δάσος, αλλιώς θα με σκοτώσουν.Πείτε μου, παρακαλώ, πού μπορώ να βρω.
Ο Μεγάλος Ιανουάριος σηκώθηκε και πήγε σε έναν από τους νεότερους μήνες, στο Μάρτιο και τον διέταξε να φέρει την άνοιξη. Μετά από λίγο το χιόνι άρχισε να λιώνει, τα δέντρα άρχισαν να ανθίζουν και το έδαφος να καλύπτεται από χόρτα και πορφυρά μπουμπούκια. Ήταν άνοιξη και οι βιολέτες μοσκοβολούσαν.
- Γρήγορα, Marusa, μάζεψε τα λουλούδια σου, διέταξε ο Μάρτιος.
Η Marusa ευχαρίστησε τους μήνες με όλη την καρδιά της και επέστρεψε χαρούμενη στο σπίτι. Η Holena και η μητριά δεν πίστευαν στα μάτια τους και ρώτησαν τη Marusa που μπορούσαν να βρουν και άλλες βιολέτες. Η Marusa τους διηγήθηκε τι συνέβει και έμειναν με ανοιχτό το στόμα.
Την άλλη μέρα, η Holena διέταξε στην αδελφή της να της φέρει μερικές φράουλες. Τι να κάνει και η καημένη η Marusa πήγε στο δάσος και ξαναβρήκε τους δώδεκα μήνες. Τους παρακάλεσε να την ξαναβοηθήσουν. Τότε ο Μεγάλος Ιανουάριος διέταξε τον Ιούνιο να φέρει το καλοκαίρι. Σε λίγο το χιόνι έλιωσε και τα πάντα γύρω μύριζαν καλοκαίρι.
- Γρήγορα Marusa, μάζεψε τις φράουλες, διέταξε ο Ιούνιος.
Για άλλη μια φορά τους ευχαρίστησε και χαρούμενη γύρισε στο σπίτι. Η Holena και η μητριά αναρωτήθηκαν πάλι, πως τα κατάφερε η Marusa να βρει φράουλες, μες το χειμώνα.. Εκείνη με τη σειρά της τις είπε ότι τη βοήθησαν και πάλι οι δώδεκα μήνες.
Την τρίτη μέρα, η Holena ζήτησε από τη Marusa να της φέρει κόκκινα μήλα. Μια και δυο, πήρε και πάλι το δρόμο για τους δώδεκα μήνες και ζήτησε να τη βοηθήσουν άλλη μια φορά. Ο Μεγάλος Ιανουάριος ζήτησε από το Σεπτέμβριο να φέρει το φθινόπωρο, για να μαζέψει το κορίτσι τα μήλα. Έτσι και έγινε και αφού τους ευχαρίστησε, επέστρεψε στο σπίτι, έχοντας στην ποδιά της δύο κατακόκκινα μήλα.
Η Holena και η μητριά αναρωτήθηκαν πάλι, όταν είδαν τη Marusa φέρνοντας τα μήλα, πως τα κατάφερε. Εκείνη τους είπε για τους δώδεκα μήνες και τη βοήθεια που της έδωσαν. Άπληστες, καθώς, ήταν και οι δυο, αποφάσισαν να πάνε να βρουν οι ίδιες τους δώδεκα μήνες και να πάρουν περισσότερα μήλα. Όταν κατάφεραν να τους βρουν ψηλά στο βουνό, τους μίλησαν πολύ άσχημα και απαίτησαν να τις δώσουν τα μήλα. Τότε ο Μεγάλος Ιανουάριος, δυνάμωσε τόσο πολύ το κρύο, ώσπου μάνα και κόρη πάγωσαν και πέθαναν.
Η Marusa προσευχόταν όλο το βράδυ, μάταια όμως. Ούτε η μητριά της, ούτε η αδελφή της ήρθαν ποτέ πίσω. Παντρεύτηκε έναν καλό άντρα και οι δύο έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα.


Γνωρίσαμε τους μήνες και τα χαρακτηριστικά τουςΟ  Γενάρης είναι μήνας γιορτινός,  ανταλλάσσουμε ευχές για τη νέα χρονιά, χιονίζει και τα παιδιά μες την τρελή χαρά τρέχουν στις αυλές και στα πάρκα, να παίξουν χιονοπόλεμο και να φτιάξουν χιονάνθρωπο.ιόνι πέφτει το Γενάρη, χαρές θα ’ναι τον Αλωνάρη"
 Ο Φλεβάρης ή αλλιώς κουτσοφλέβαρος γιατί έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια όπως και τη φετινή χρονιά έχει 29 ημέρες.  "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει".
Ο  Μάρτης μας προμηνύει την  άνοιξη, τα δεντράκια βγάζουν τα πρώτα τους φυλλαράκια και τα χαριτωμένα τα χελιδονάκια  επιστρέφουν στις φωλίτσες τους. "Μάρτης είναι, χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει"..
Ο Απρίλης  μας φέρνει την Πασχαλιά με τα κόκκινα αυγουλάκια. "Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια"
Ο Μάης με τα πανέμορφα  λουλούδια και τα πολύχρωμα  στεφάνια. "Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει".
Ο Ιούνης μας φέρνει το καλοκαίρι, τα σχολεία κλείνουν και τα παιδάκια χαίρονται τις διακοπές τους.  "Θεριστή, καλέ μου μήνα, να ’σουν δυο φορές το χρόνο."
Ο Ιούλης με τις μέρες τις καυτές, τα παιδάκια πηγαίνουν στη θάλασσα και απολαμβάνουν τα μπανάκια τους. "Αλωνάρη με τ' αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια.".
Ο Αύγουστος  με τα πλούσια  φρούτα και λαχανικά… "Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ’σουν δυο φορές το χρόνο"
Ο Σεπτέμβρης με τα ζουμερά σταφύλια, τα σχολείου ανοίγουν και οι αυλές των σχολείων πλημμυρίζουν από χαρούμενες φωνούλες. "Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν".
Ο Οκτώβρης  με  τα πρωτοβρόχια, οι γεωργοί οργώνουν τα χωράφια τους και προετοιμάζονται για τη σπορά. "Οκτώβρη και δεν έσπειρες καρπό πολύ δεν παίρνεις".
Ο Νοέμβρης με τα πρώτα κρύα,  οι ελιές φορτώνονται με ελίτσες ."Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας".
Κι ο Δεκέμβρης  ο τελευταίος μήνας με την πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου. "Δεκέμβριος, Χριστού γέννεση και καλός μας χρόνος".

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι: "Δώδεκα μήνες αθλητές"


Ζωγραφίσαμε τις εικόνες από το τραγούδι και το φτιάξαμε παραμύθι 12 μήνες αθλητές από τα παιδιά του κλασικού  τμήματος


12 μήνες αθλητές από τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος