Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Απελευθέρωση των Γιαννιτσών από τους Τούρκους

Μια ανάσα πριν από την επέτειο της 20ης Οκτωβρίου 1912 όπου η όμορφη πόλη μας, τα Γιαννιτσά, θα φορέσουν  τα γιορτινά τους  και πάλι για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό.

Μέσα από φωτογραφικό υλικό και video γνωρίσαμε την πόλη μας, τις πλατείες, τους δρόμους, τα σπίτια, τα δημόσια κτήρια... Παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον πως ήταν τα Γιαννιτσά  στα παλιά τα χρόνια και πως είναι σήμερα. 
Απελευθέρωση των γιαννιτσών from Stella Mparmpa

Η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι τα Γιαννιτσά δεν ιδρύθηκαν από τους Τούρκους, όπως γενικά πιστευόταν, αλλά προϋπήρχε στα υστεροβυζαντινά χρόνια (ευρήματα στο χώρο της Παλαιάς Αγοράς) ως οικισμός με το όνομα «Βαρδάριον». Πρώτη αναφορά του Βαρδαρίου ως τοπωνύμιο γίνεται τον 11ο αιώνα στα χρόνια των Κομνηνών[8]. Όταν το 1385 περίπου ο Γαζή Εβρενός εγκατέστησε το στρατό του για να εξορμήσει κατά των βυζαντινών, συνάντησε έναν ήδη οργανωμένο οικισμό, τον οποίο και κατέλαβε.

Τα Γιαννιτσά το 1500 είχαν 450 μουσουλμανικά νοικοκυριά.

To όνομα Γενιτσέ Βαρντάρ (Enidje Vardar) αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ενετό Λορέντζο Μπερνάρντο το 1591…


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε Εδώ

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τον ύμνο των Γιαννιτσών από τη χορωδία του συντοπίτη μας μουσικού κ. Αντώνη Παπαδόπουλο για να τον ακούσετε πατήστε Εδώ

Ύμνος των Γιαννιτσών

Μουσική: Αντώνης Παπαδόπουλος
Στίχοι: Αγγελική Παπαδοπούλου

Στης εύφορης πεδιάδας σας το πλάι
Κοιμάστε και ξυπνάτε Γιαννιτσά
Σφίγγοντας στη ζεστή σας την αγκάλη
Πολύτιμα χιλιάδες μυστικά. (δις)

Γερμένα στο πλευρό του Αλεξάνδρου
Μ’ απλότητα και χάρη μαγική
Η γη του Μακεδόνα Βασιλιά μας
Πως είναι μας θυμίζει Ελληνική. (δις)

Στο φως της ιστορίας σας λουσμένα
Του χρόνου τα σκαλιά σιγά σιγά
Αγέραστα ανεβαίνετε με χάρη
Περήφανα κι ωραία Γιαννιτσά. (δις)

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο: "Η Μάχη των Γιαννιτσών 1912″και συζητήσαμε για τα γεγονότα του πολέμου που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης.


Η μάχη της 20ης Οκτωβρίου του 1912 αποτέλεσε την πιο φονική μάχη των βαλκανικών πολέμων και ίσως η πιο σημαντική. Σήμανε την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών από τους Τούρκους και την ένταξη της στο ελληνικό κράτος. Παράλληλα όμως άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτικού χάρτη της Ελλάδας. Οι απώλειες ήταν μεγάλες κι από τις δύο πλευρές. Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Βασιλιά Κωνσταντίνο  και  ύστερα από μια εξαντλητική μάχη παρέλασε νικητής στην πόλη, Ο λαός χειροκροτούσε. Ακολούθησε η νεκρώσιμη ακολουθία στον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους νεκρούς της μάχης. Οι γυναίκες στο νάρθηκα  έπλυναν με κρασί τα σώματα των Ελλήνων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη Δοξολογία παρουσία του ελληνικού στρατού και των κατοίκων της πόλης.
Σε ανάμνηση της μάχης στήθηκε στην είσοδο της πόλης ένα ηρώο το γνωστό στην πόλη ως "Μαύρο Άγαλμα"...


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε Εδώ

Στο χάρτη της Ελλάδας εντοπίσαμε τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τις χώρες που συνορεύει η πατρίδα μας, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία...  Παίξαμε με τις καρτέλες των ονομάτων κάνοντας αντιστοίχηση επάνω στο χάρτη.

Συζητήσαμε τα δεινά του πολέμου, τις καταστροφές που προκαλεί, τον  πόνο και τη δυστυχία που πλημμυρίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Αναφερθήκαμε στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς… πως ζούσαν Τούρκοι και Έλληνες μαζί στον ίδιο τόπο, πως ήταν η καθημερινότητά τους και εστιάσαμε κυρίως στα συναισθήματα πως μας προκαλεί ο πόλεμος (φόβος, τρόμος, κίνδυνος, λύπη, στενοχώρια, απελπισία… σε σχέση με την ειρήνη που έχουμε τώρα (χαρά, ευτυχία, αγάπη, γέλιο, ελπίδα…) 

Με τις παλάμες μας κατασκευάσαμε περιστέρια, το σύμβολο της ειρήνης...

Γράψαμε επάνω ειρηνικά μηνύματα και φτιάξαμε το δέντρο της ΕΙΡΗΝΗΣ. Τα στείλαμε να πετάξουν ψηλά για να ακουστεί σε όλον τον κόσμο πως εμείς τα Απίθανα Νηπιάκια θέλουμε ΕΙΡΗΝΗ γιατί ΕΙΡΗΝΗ είναι αγάπη, χαρά, γέλιο, ευτυχία, φιλία,  χαμόγελα, ζωή, αγκαλιές, τραγούδι, ελπίδα, μουσική, χορός, ηρεμία...


Με τυπώματα μπατονέτας φτιάξαμε όμορφες καρτούλες!

Με καταπράσινες δάφνες πλέξαμε ένα στεφάνι... 


Με τιμή και δόξα το καταθέσαμε στο μνημείο του Γκόνου Γιώτα.

"Ένα στεφάνι όμορφο
προσφέρουμε θυσία
σε σας που μας χαρίσατε
όμορφη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!"Εθνικός ΎμνοςΣε γνωρίζω από την κόψη
 του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη 
που με βία μετράει τη γη.

Απ' τα κόκαλα βγαλμένη
 των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη, 
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!


 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!