Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η Παραδοσιακή Φορεσιά Από τη Θράκη ως την Κρήτη και όλα τα Νησιά!

Οι μέρες πλησιάζουν για τον εορτασμός της ανοιξιάτικης εθνικής επετείου, της 25ης Μαρτίου. Έχουμε ήδη μπει στο κλίμα με την προετοιμασία της γιορτής με μουσική, τραγούδια και  χορούς. Ανατρέχοντας στα ιστορικά γεγονότα του 1821 και παρατηρώντας τους ήρωες αλλά και διάφορες εικόνες από την Ελληνική Επανάσταση  δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην λαϊκή μας παράδοση και στις παραδοσιακές φορεσιές του κάθε τόπου οι οποίες αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητας μας.




Μέσα από το βεστιάριο του σχολείου μας βρήκαμε μια αγορίστικη και μια κοριτσίστικη παραδοσιακή φορεσιά - Ελληνοπούλα & Τσολιάς - και τις φέραμε στην παρεούλα για να τις δούμε, να τις γνωρίσουμε  και να τις παρατηρήσουμε από κοντά. 




Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι κοντά μας και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά...


Είδαμε ένα ένα τα κομμάτια που απαρτίζουν την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά και τα ονομάσαμε, έτσι γνωρίσαμε το πουκάμισο, το γιλέκο, τη φουστανέλα με τις τετρακόσιες πιέτες, όσα και τα χρόνια της σκλαβιάς, τη φούστα,  τα τσαρούχια, το φέσια, το ζωνάρι... 


και βάζοντας ένα ένα στη σειρά τη συναρμολογήσαμε...































Παρατηρήσαμε τα χρώματα, τα σχέδια, τα στολίδια και τα κεντήματα κάναμε σύγκριση με τη σημερινή ενδυμασία των γυναικών και των ανδρών, αναφερθήκαμε με σεβασμό στις ανάγκες, τις αξίες και την αξιοπρεπή ζωή των προγόνων μας που με ανδρεία, τόλμη, αρετή, ιδανικά και όραμα ζούσαν έχοντας μέσα τους πάντα την Ελλάδα και τον πόθο να ζουν τίμια και ελεύθερα.

Στον χάρτη της Ελλάδας είδαμε και γνωρίσαμε την Ελλάδα από τη Θράκη ως την Κρήτη και τα όμορφα νησάκια μας.



Αναγνωρίσαμε τις καρτέλες με τα ονόματα των διαμερισμάτων και τις τοποθετήσαμε επάνω στο χάρτη...











Βρήκαμε εικόνες στο διαδίκτυο με παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και μέσα από την παρατήρηση βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές και τις τοποθετήσαμε επάνω στο χάρτη.












Σχεδιάσαμε σε χαρτί του μέτρου ένα αγόρι και ένα κορίτσι...



Φτιάξαμε τις φορεσιές και ντύσαμε την Ελληνοπούλα και τον τσολιά...















Ζωγραφίσαμε τον Τσολιά και την Ελληνοπούλα... 

























Σε φύλλο εργασίας αναγνωρίσαμε τα διαμερίσματα και κολλήσαμε τις παραδοσιακέ φορεσιές!




Διαβάσαμε τα "Ελληνάκια" της Ευγενίας Φακίνου...



Είναι μια ιστορία που αναφέρεται στα  γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση στα μέσα του Μάρτη του 1821. Πρωταγωνιστής ο Γιώργης, η Μαρία η δίδυμη αδερφή του και τα υπόλοιπα Ελληνάκια. 

Συζητήσαμε  για τα υφαντά και τα κεντήματα εκείνης της παλιάς εποχής, τον αργαλειό, για τα έθιμα και τις παραδόσεις. Στον υπολογιστή αναζητήσαμε εικόνες και video από την τέχνη του αργαλειού, από κεντήματα και υφαντά...






και σειρά έχουν τα δικά μας υφαντά… ες αύριον τα σπουδαία!