Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Πασχαλινές λαμπάδες


Τρεις βδομάδες απομένουν από το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης που γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα με διάφορα ήθη, έθιμα και παραδόσεις.


Μέρες πριν το Πάσχα σε όλα τα σχολεία τα παιδιά προετοιμάζονται για τις Άγιες αυτές μέρες με διάφορες πασχαλινές κατασκευές. Εμείς είχαμε την τύχη να προμηθευτούμε κεράκια από τον πατέρα ενός νηπίου μας, τον κ. Γρηγοριάδη Λευτέρη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά που πάντα πρόθυμα μας προσφέρει υλικά από το κατάστημά του, και φτιάξαμε τις πιο όμορφες πασχαλινές λαμπάδες για να τις προσφέρουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία. Αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης.

Το έθιμο κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όριζε ότι οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Η λαμπάδα που κρατούσαν στο χέρι συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου.

Τη λαμπάδα της Ανάστασης τη φέρνει  δώρο  κάθε Πάσχα ο νονός κάθε παιδιού. Το κάθε παιδάκι με τη λαμπάδα στο χέρι το βράδυ της Ανάστασης θα πάει στην εκκλησία και όταν ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας «Δεύτε Λάβετε Φως» θα την ανάψει και  το φως αυτό θα το μεταφέρει  στο σπίτι.

Με την τεχνική πουαντιγιέ, βουτώντας τη μπατονέτα σε χρώματα ακρυλικά κάναμε χρωματιστά πουά επάνω στη λευκή λαμπάδα. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, το ευχαριστήθηκαν και το διασκέδασαν πολύ καθώς δημιουργούσαν.















Αφού στέγνωσαν τις διακοσμήσαμε με σπάγκο και ξύλινες πασχαλίτσες και είναι έτοιμες να εντυπωσιάσουν και τους αγαπημένους μας.