Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Έντομα φτεροκοπούν, ζουζουνίζουν και πετούν

Γεια σας, γεια σας και χαρά σας, αγαπημένα μας Απίθανα Νηπιάκια. 

"Εδώ είμαστε και πάλι
με χαρά όλοι μαζί
μένουμε ασφαλείς
για να είμαστε υγιείς".


Γλυκά μας ζουζουνάκια, ξέρετε βέβαια ότι μας έχετε λείψει πολύ έτσι! Ξέρετε επίσης ότι σας αγαπάμε πάρα πολύ και ότι σας σκεφτόμαστε συνέχειααααα! Μπορεί να  τα λέμε στα στις συναντήσεις μας στην ψηφιακή μας τάξη, μπορεί να μιλάμε, να χαμογελάμε, να τραγουδάμε, να διαβάζουμε παραμυθάκια, να παίζουμε μαζί παιχνιδάκια, να κάνουμε πειράματα να ζωγραφίζουμε, να γράφουμε, να παίζουμε κουκλοθέατρο, να κάνουμε κατασκευές.... μας  αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο! Μας λείπει το άγγιγμά σας, η μυρωδιά σας, οι αγκαλίτσες σας που θα τις στερηθούμε για πολύ καιρό, μας λείπει η τάξη μας, η αυλή μας, τα παιχνίδια μας. Δεν πειράζει όμως κάνουμε υπομονή για να βγούμε υγιείς και ασφαλείς από αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε και ευχόμαστε να ανταμώσουμε σύντομα έστω και κάτω από διαφορετικές συνθήκες! Πάμε όμως στα δικά μας...

Πάμε όλοι μαζί με χαρούμενη διάθεση και δυνατή φωνούλα να πούμε τη δική μας γνωστή καλημέραααααα ...



Που λέτε παιδιά, βρισκόμαστε στη μέση του τρίτου μήνα της κυρίας Άνοιξης και του γαλανού ουρανού, τον Μάιο. Ο καιρός έχει φτιάξει, η θερμοκρασία έχει ανέβει, ο λαμπερός ήλιος μας χαμογελά και μας στέλνει μηνύματα με τις ηλιαχτίδες του ότι σε λίγο έρχεται το γλυκό καλοκαιράκι κι εμείς θα ξεχυθούμε στις παραλίες για μπανάκια, βουτιές και θαλασσινά παιχνίδια στα καταγάλανα νερά. 

Σίγουρα όλοι έχετε ξεκινήσει τις βολτούλες σας με τη μαμά και τον μπαμπά στην εξοχή. και θα έχετε δει ότι όλη η φύση έχει ξυπνήσει για τα καλά από το βαθύ ύπνο. Χορταράκια, καταπράσινα προβάλουν σe κάθε σας βήμα, λουλουδάκια λογής, λογής, αρώματα ξεχωριστά, μελωδικά κελαηδίσματα, γλυκά ζουζουνίσματα και σίγουρα θα έχετε συναντήσει  εντομάκια που φτεροκοπούν, πετούν και τριγυρίζουν παντού, ακόμα και στα παράθυρα, τις αυλές, τις γλάστρες, παντού. 

Τι είναι όμως τα έντομα;

Πατάμε επάνω στο σύνδεσμο εδώ: Τι είναι όμως τα έντομα για να δούμε την παρουσίαση με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου:




Ελάτε όμως να δούμε ένα βιντεάκι  για να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη ζωή τους, τα χαρακτηριστικά τους, τη μορφολογία τους, τα χρώματά τους...



Τα έντομα παιδιά αποτελούνται από 1.000.000 είδη. Το σώμα τους διαιρείται στο κεφάλι, στον θώρακα και στην κοιλιά. Στο κεφάλι υπάρχουν κεραίες ,μάτια και στόμα. Οι κεραίες είναι δύο, αλλά διαφέρουν σε μήκος και σχήμα. Οι κεραίες λειτουργούν ως όργανα αφής και όσφρησης. Τα μάτια τους είναι συνήθως  μεγάλα και κοιτάζουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα περισσότερα έντομα έχουν δύο ζεύγη φτερών που είναι λεπτά και ημιδιαφανή. 

- Ποια είναι όμως παιδιά, αυτά τα έντομα; 
- Γνωρίζετε τα ονόματά τους; 

Για να παρατηρήσουμε τους παρακάτω πίνακες αναφοράς και να μάθουμε τα ονόματά τους με την βοήθεια της μαμάς. Οι πίνακες αναφοράς είναι από εδώ:


Τα έντομα συνήθως γεννούν αυγά και το επόμενο στάδιο είναι να  ρίξουν το περίβλημά τους. Τα έντομα περπατάνε, πετάνε, πετάνε, κολυμπάνε ή πηδάνε. Στο σύνολό τους  αγαπούν την μοναξιά. Κάποια όμως όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες είναι κοινωνικά και ζουν σε οργανωμένες αποικίες. 

Πάμε όμως να τα δούμε όλα αυτά σε ένα βιντεάκι για τα έντομα:


- Ποια αισθήματα μας δημιουργούν τα έντομα;
- Τι νιώθουμε όταν τα βλέπουμε; 

Για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε με τη μαμά και να γράψουμε τα συναισθήματά μας, ζωγραφίζοντας δίπλα και την αντίστοιχη φατσούλα: 

Ας πάρουμε τώρα χαρτιά, μαρκαδόρους ή και ξυλομπογιές, ότι έχετε και να ζωγραφίσουμε το αγαπημένο μας έντομο. Γράφουμε δίπλα το όνομά του αφού συμβουλευτούμε τους πίνακες αναφοράς και από κάτω τη φατσούλα που αντιστοιχεί στο συναίσθημά που μας δημιουργεί αλλά και τη λέξη όπως ΧΑΡΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΓΕΛΙΟ, ΑΓΑΠΗ... και φυσικά το όνομά σας... 

Μπορούμε αν επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή ζωγραφική για μικρά παιδιά από το φωτόδεντρο 

πατώντας εδώ:http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10768

να παίξουμε με τα χρώματα, να ζωγραφίσουμε το αγαπημένο μας έντομο να γράψουμε το όνομά του και το όνομά μας και να το φωτογραφίσουμε

Ανυπομονούμε και περιμένουμε τα δούμε φωτογραφίες

Υπάρχουν έντομα που καταστρέφουν τους καρπούς, τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια  ρουφούν το αίμα των ζώων. Υπάρχουν όμως και κάποια πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες και οι μεταξοσκώληκες που μας δίνουν αντίστοιχα το μέλι και το μετάξι.

Για  κοιτάξτε προσεκτικά;Οι πίνακες αναφοράς είναι από εδώ:



Ξέρετε παιδιά υπάρχουν πολλές ιστορείς, παραμύθια και μύθοι για τα έντομα... εμείς επιλέξαμε για σας το γνωστό μύθο του Αισώπου: "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας" 

Για να βρούμε μια ήσυχη γωνιά και να καθίσουμε αναπαυτικά για να  παρακολουθήσουμε προσεκτικά...  


Ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε περισσότερη εντύπωση από το μύθο και γράφουμε λίγα λογάκια από τις εντυπώσεις μας.

Γνωρίζουμε ότι τα αινίγματα σας αρέσουν πολύυυυ για τώρα θα παίξουμε με μερικά από αυτά. Ώρα λοιπόν για σκέψη και προβληματισμό, βάλτε τα δυνατά σας. Ξεφυλλίζουμε το βιβλίο με τη βοήθεια της μαμά ΄’η του μπαμπά, διαβάζουμε και προσπαθούμε να μαντέψουμε για ποιο έντομο μας λέει το κάθε αίνιγμα. 

Έτοιμοι; Πάμε:

Book titled 'Αινίγματα'

Read this book made on StoryJumper
Μήπως κουραστήκαμε; Ε λοιπόν πάμε να διασκεδάσουμε παίζοντας και μαθαίνοντας με  παιχνίδια από το φωτόδεντρο. 

Παιχνίδι και τεχνολογία για τα έντομα:


1. Ο κύκλος της ζωής της Πεταλούδας:



2.  Εντομομπερδέματα:


Βρες τα μέρη του σώματος της μέλισσας:     




3. Βρες τα μέρη του σώματος της μέλισσας:     



4. Τα μέρη του σώματος της μέλισσας (αντιστοίχιση):   




Μέμορι: 


Βρες τις ίδιες καρτέλες με τα έντομα

 
Έντομα - Βάζω τα γραμματάκια στη σειρά:

Επέλεξε και πάτησε τα γράμματα για να σχηματίσεις τις λέξεις με τα ονόματα των εντόμων.




Βρες το αρχικό γράμμα του ονόματος του κάθε εντόμου:


 

 Συνθέτω τα παζλ:

1. Πεταλούδες


2. Μέλισσα

 
3. Πασχαλίτσες

 
Για να θυμηθούμε λίγο τους αριθμούς που έχουμε μάθει μέχρι τώρα:

Τόσα - όσα - Μετρώ τα αντικείμενα πάνω από το τρενάκι και πατάω επάνω στο βαγόνι με το σωστό αριθμό.

Πατήστε εδώ http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10760



Μπορούμε αν επιθυμούμε να κατεβάσουμε και να κάνουμε τα φύλλα εργασίας:

1. Ενώνω κάθε έντομο με το αρχικό του και το όνομά του:


2. Κυκλώνω μόνο τη λέξη ΕΝΤΟΜΟ: 


3. Σταυρόλεξο - Γράφω τις λέξεις στα κουτάκια: 


4. Χρωματίζω τόσα έντομα σε κάθε σειρά όσα λέει ο αριθμός: 


Κατασκευάζουμε έντομα που έχουμε επιλέξει, όπως μέλισσες, αράχνες, πεταλούδες, τζίτζικες, με υλικά που έχουμε στο σπίτι: χρωματιστά χαρτιά και χαρτοπετσέτες, πλαστελίνη ή ζυμάρι, ρολά χαρτί υγείας, χάρτινα πιάτα... βάζουμε τη φαντασία μας, άλλωστε ε΄χουμε μπόλικη, παίρνουμε αν επιθυμούμε ιδέες ψάχνοντας στο διαδίκτυο, αν πατήσουμε "έντομα, χειροτεχνίες για νηπιαγωγείο" θα βρούμε πολλές.

Κι επειδή άρχισε να μυρίζει καλοκαίρι, ακούμε ένα μελωδικό τραγουδάκι που μπορούμε να το τραγουδήσουμε, να το συνοδέψουμε με κινήσεις, με διαφορά αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όπως κουτάλες, κατσαρόλες, χωνιά... και γιατί όχι και να το χορέψουμε με όλη την οικογένεια.

 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να περάσετε όμορφα, να χαρείτε, να δημιουργήσετε και να διασκεδάσετε με τις δραστηριότητες που σας προτείνουμε για αυτή τη βδομάδα.

Περιμένουμε αγωνία φωτογραφίες από τις δουλίτσες σας!

Σας αγαπάμε και σας σκεφτόμαστε συνέχεια!