Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Καλωσόρισες άνοιξη!!!

Μύρισε πλέον  Άνοιξη!!! Πρώτος μήνας της Άνοιξης, ο Μάρτης … όλη η πλάση τριγύρω μας, αρχίζει να ξαναγεννιέται… ο ήλιος λάμπει και απλώνει διάπλατα τις χρυσές ηλιαχτίδες του…  η φύση γεμίζει χρώματα, και  αρώματα λουλουδιών ενώ μελωδικά τιτιβίσματα πουλιών ηχούν παντού χαρούμενα!!! 
Θέλοντας να υποδεχτούμε το Μάρτη και να καλωσορίσουμε τους φτερωτούς μας φίλους, τα χελιδόνια, που μας είχαν αφήσει το φθινόπωρο για να πάνε στις ζεστές χώρες και τώρα ετοιμάζονται σιγά σιγά για το ταξίδι της επιστροφής στις φωλίτσες τους, φτιάξαμε σπιτάκια, ταΐστρες με χάρτινα κουτιά από γάλα.

























"Μάρτη" ή "Μαρτιά"

Από τη ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον "Μάρτη" ή "Μαρτιά". Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο "Μάρτης" προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του… Περισσότερα σε παλαιότερη ανάρτηση:εδώ 
Φτιάξαμε κι εμείς βραχιολάκια, μαρτάκια για να στολίσουμε τα δικά μας, όμορφα χεράκια. 















Χελιδονίσματα:

Το ξύπνημα της φύσης, το καλωσόρισμα της άνοιξης και τον ερχομό των χελιδονιών γιορτάζουν τα παιδιά την πρώτη μέρα της άνοιξης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με τα "χελιδονίσματα»". Φτιάχνουν ένα ομοίωμα χελιδονιού τη "χελιδόνα" το οποίο το στολίζουν με λουλούδια, χρωματιστές κορδέλες και κουδουνάκια, τριγυρίζουν στα σπίτια και τραγουδάνε με τις μελωδικές φωνούλες τους, τα κάλαντα της άνοιξης, σκορπώντας χαρούμενες ευχές στον κόσμο.

Φτιάξαμε τις υπέροχες χελιδόνες μας, 
















Στολίσαμε το καλαθάκι μας, το γεμίσαμε με πεντανόστιμα και μοσχομυριστά κουλουράκια για να κεράσουμε τον κόσμο και ξεχυθήκαμε στους δρόμους της γειτονιά μας για να τραγουδήσουμε τον ερχομό της άνοιξης. Τα χαμόγελα των περαστικών ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους καθώς η γειτονιά πλημμύρισε από χαρούμενες, μελωδικές, παιδικές φωνούλες.






Μια στάση για να κρεμάσουμε τις ταΐστρες μας για τους μικρούς μας φίλους...






Στην επιστροφή για το σχολείο, περάσαμε από το 1ο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς μας για να τραγουδήσουμε μαζί με τα παιδιά της Δ3 τάξης, τον ερχομό της άνοιξης. Ο δάσκαλος της τάξης, κ. Γιώργος Μλαδένης, μαζί με τους μαθητές του, μας υποδέχτηκαν με ένα διάπλατο χαμόγελο. Τραγουδήσαμε μαζί, ανταλλάξαμε ευχές και πριν φύγουμε τους προσφέραμε από τα υπέροχα κουλουράκια μας.












Ένα μελωδικό καλωσόρισμα της άνοιξης από τα γλυκά μας, στοματάκια.



Τα  Απίθανα  Νηπιάκια  τραγουδούν τα χελιδονίσματα

Χελιδονίσματα

«Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μελιδόνα
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε.
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θα ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα
και στεριά δεν ξέχασα
κύματα κι αν έσχισα
έσπειρα, κονόμησα.

Επιστροφή στην τάξη, ξεκούραση και ζωγραφική. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη "χελιδόνα"

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow design made with Smilebox