Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

"ΟΧΙ στη ΒΙΑ... ΝΑΙ στην ΑΓΑΠΗ & στη ΦΙΛΙΑ!!!"

6 Μαρτίου  Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Θέλω μόνο να μ' αγαπάς...


 και όμορφα να μου μιλάς...


δε θέλω να με χτυπάς... δε θέλω να με πονάς...


 & την ψυχή μου να τσαλαπατάς!!!


Διαβάσαμε το παραμύθι: "Η Μόνα σε καινούριο σχολείο""Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε πρόσφατα σε ένα καινούργιο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στο καινούργιο της σχολείο.  Είναι αγχωμένη για το νέο της ξεκίνημα. Όταν έφτασε στο σχολείο ο γάιδαρος, ο διευθυντής του σχολείου την οδήγησε στην τάξη της να της γνωρίσει την καινούργια τη; δασκάλα και τους συμμαθητές της. Η δασκάλα της τάξης, η κουκουβάγια, και οι συμμαθητές της την καλωσόρισαν. Η πρώτη ώρα τελείωσε και τα παιδιά βγήκαν διάλειμμα. Καθώς περπατούσε η Μόνα μόνη της στον διάδρομο του σχολείου, την πλησίασαν ο λαγός, το αγριογούρουνο και η αλεπού και την κορόιδεψαν. Η Μόνα στενοχωρήθηκε πολύ όμως δεν τέλειωσαν όλα εκεί η συμπεριφορά κάποιων συμμαθητών της δυσκόλεψαν την παραμονή της στο σχολείο κι έτσι η Μόνα δεν ήθελε πλέον να πηγαίνει σχολείο πια. Τι ήταν αυτό που έκανε να αλλάξουν τελικά συμπεριφορά οι συμμαθητές της;"
Πατήστε  εδώ  για να διαβάσετε

Τι ήταν αυτό που στενοχωρούσε τη Μόνα και δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο; Πως ένιωθε;
- Της τσαλάκωναν την ψυχούλα της με όαλ αυτά τα άσχημα που της έλεγαν.
Ποια ήταν τα συναισθήματά;
-Λύπη
-Αγωνία
-Φόβος
-Τρόμος
-Πόνος...
Γιατί δε μιλούσε σε κανέναν γι αυτά που ένιωθε;
-Φοβόταν μην την χτυπήσουν, μην της κάνουν κακό, μην την κοροϊδέψουν...
Τι συνέβη και όλα άλλαξαν;
-Κατάλαβαν  όλοι ότι είμαστε διαφορετικοί, σπουδαίοι και μοναδικοί και πως η ΑΓΑΠΗ είναι το μυστικό για να ζούμε όλοι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. 

Προβληματισμός: "Τι θα κάνω αν δεχτώ βία και  σχολικό εκφοβισμό" Αποφάσεις από τα παιδιά: "Δε φοβόμαστε… Θα μιλήσουμε σε κάποιον μεγάλο"

Κατασκευή αφίσας: ΟΧΙ στη ΒΙΑ... ΝΑΙ στην ΑΓΑΠΗ και στη ΦΙΛΙΑ"Ζωγραφίσαμε εντυπώσεις από το παραμύθι:
Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow design personalized with Smilebox

Παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο από το διαδίκτυο για τη σχολική βία. Συζητήσαμε και σχολιάσαμε τις εικόνες.
"Νίκησε τον Νταή χωρίς να τον αγγίξεις" όπου ένα παιδάκι αφηγείται, ζωγραφίζοντας σκηνές σχολικού εκφοβισμού,  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που δέχονται σχολικό εκφοβισμό αλλά και προτείνει τρόπους για την επίλυση τους χωρίς βία.


Όλες οι δράσεις για τη σχολική βία σε ένα βίντεο.

"ΟΧΙ στη ΒΙΑ... ΝΑΙ στην ΑΓΑΠΗ & στη ΦΙΛΙΑ!!!"


Θέλω μόνο να μ' αγαπάς... και όμορφα να μου μιλάς... δε θέλω να με χτυπάς... δε θέλω να με πονάς... & την ψυχή μου να τσαλαπατάς!!!