Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Έθιμα για το Σάββατο του Λαζάρου

Πλησιάζει το Σάββατο του Λαζάρου!!! Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει  τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, την παραμονή της γιορτής του Λαζάρου ή σε πολλά μέρη ανήμερα, τα παιδιά, κρατώντας το "Λάζαρο" ένα ομοίωμα του Λάζαρου και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα "Λαζαράκια",  τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα.

Πως γίνεται το "Λαζαράκι"

Πάνω σε δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, σχημάτιζανν μια μεγάλη κούκλα με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια.  Έντυναν μετά το "Λαζαράκι" με ένα λευκό  ύφασμα και το στόλιζαν  με λουλούδια.

Κατασκευάσαμε κι εμείς το δικό μας "Λαζαράκι"


Επιπλέον για τη μέρα αυτή στόλιζαν με διάφορα αγριολούλουδα ένα μικρό καλαθάκι, που το κρατούσαν στα χέρια και έβγαιναν να τραγουδήσουν τα "Λαζαράκια". Πήγαιναν σε πολλά σπίτια μέχρι να γεμίσουν το καλαθάκι με αβγά για να  τα βάψουν κόκκινα το Πάσχα.
Οι γυναίκες για την ψυχή του Λάζαρου ζύμωναν ειδικά κουλούρια, τα“Λαζαράκια”. “Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…" Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.

Τα υλικά στο τραπέζι, τα μανίκια ψηλά και έτοιμοι για ζύμωμα. 


Βάλαμε τα υλικά ένα ένα στη λεκάνη τα ζυμώσαμε και αφήσαμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος δίπλα στο καλοριφέρ. 


Ενώ το ζυμαράκι μας ξεκουράζεται εμείς γράφουμε τη συνταγή για να την πάρουμε στο σπίτι να φτιάξουμε και με τη μαμά.

Μοιράσαμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσα και τα παιδιά μας και το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του "Λαζαράκι". Τα "Λαζαράκια" μας είναι έτοιμα και τα βάλαμε στο φούρνο να ψηθούν.Η μυρωδιά της κανέλας μας έσπασε τη μύτη ενώ ψήνονταν τα "Λαζαράκια" μας. Αφού ψήθηκαν και κρύωσαν τα τυλίξαμε και τα πήραμε στο σπίτι.  

Μέσα στο στολισμένο καλαθάκι μας βάλαμε αυτά που θα προσφέρουμε στα παιδιά του Δ3 του 1ου Δημοτικού Σχολείου όπου θα πάμε να τους πούμε τα "Λαζαράκια"Πέμπτη σήμερα, προπαραμονή πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα και εμείς με χαρά πήραμε το δρόμο για να πάμε στη γειτονιά και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο που είναι δίπλα μας, να του τραγουδήσουμε τα "Λαζαράκια" και να τους προσφέρουμε από ένα "Λαζαράκι" να φάνε…

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
Ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
Σου 'φερε χαρτί και κομπολόι
Γράψε Θόδωρα γράψε Δημήτρη
Γράψε Λεμονιά και κυπαρίσσι.
Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε
δώστε και σε μας να τα χαρούμε.

Κατά τη διαδρομή τραγουδούσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και οι περαστικοί μας χαμογελούσαν με με ικανοποίηση. Φτάσαμε στην αυλή του δημοτικού, ο διευθυντής του σχολείου κ. Διονύσης Βούτος μας υποδέχτηκε με μια ζεστή αγκαλιά. Εμείς τραγουδήσαμε τα κάλαντα και του προσφέραμε "λαζαράκι".

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Δ3 τάξη του σχολείου όπου ο δάσκαλος της τάξης κ. Γιώργος Μλαδένης και τα παιδάκια τους, μας καλωσόρισαν με ένα πλατύ χαμόγελο και μια μεγάλη αγκαλιά. Όλοι μαζί μια αγκαλιά τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου. Τους προσφέραμε "λαζαράκια" και αυτοί με τη σειρά τους για να μας ευχαριστήσουν από ένα σοκολατένιο αβγουλάκι. Επιστρέψαμε στο σχολείο με χαρά και όμορφες εικόνες.

Θερμές ευχές σε όλους σας, από τα Απίθανα Νηπιάκια για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

Τα έθιμα για το Σάββατο του Λαζάρου μέσα σε ένα υπέροχο βίντεο