Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Πασχαλινές κατασκευές - Πασχαλινά έθιμα!

Το Πάσχα είναι  μια από τις πιο μεγάλες γιορτές  της Χριστιανοσύνης,.  Σε όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’άκρη γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο αναβιώνοντας ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα  στην εορταστική αυτή περίοδο.

Σε όλα τα σχολεία τις μέρες πριν το Πάσχα τα παιδιά προετοιμάζονται για τις Άγιες αυτές μέρες. Οι Πασχαλινές κατασκευές έχουν την τιμητική τους και πολλά από τα έθιμα αναβιώνουν με ευλάβεια.Πασχαλινά καλαθάκια από χάρτινα πιάτα!

Βάφουμε τα χάρτινα πιάτα με κίτρινη τέμπερα, αφού στεγνώσουν τα κόβουμε στις τέσσερις πλευρές με ψαλιδάκι που κόβει ζικ ζακ ,ενώνουμε με συρραπτικό και φτιάχνουμε τα καλαθάκια.Σχεδιάζουμε και χρωματίζουμε το κεφάλι και τα ποδαράκια της κοτούλας και τα κολλάμε στα καλαθάκια.


Τοποθετούμε χόρτο μέσα στα καλαθάκια για να υποδεχτούν τις πασχαλινές μας λιχουδιές

Και τα καλαθάκια κοτούλες είναι έτοιμα.


Πασχαλινά αυγουλάκια !

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε ενώ το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού.

Επάνω σε βρασμένα αυγουλάκια σχεδιάζουμε βουλίτσες με χρυσό μαρκαδόρο.


Ετοιμάζουμε την κόκκινη μπογιά και βουτάμε τα αυγουλάκια μέσα. Τα βγάζουμε τα γυαλίζουμε με λαδάκι.


Γεμίζουμε τα πασχαλινά μας καλαθάκια με τα αυγά και τις λιχουδιές.


Πασχαλινές μουσικές λαμπάδες!

Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία. Αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης.

Το έθιμο κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όριζε ότι οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Η λαμπάδα που κρατούσαν στο χέρι συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου.

Τη λαμπάδα της Ανάστασης τη φέρνει  δώρο  κάθε Πάσχα ο νονός κάθε παιδιού. Το κάθε παιδάκι με τη λαμπάδα στο χέρι το βράδυ της Ανάστασης θα πάει στην εκκλησία και όταν ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας «Δεύτε Λάβετε Φως» θα την ανάψει και  το φως αυτό θα το μεταφέρει  στο σπίτι.

Την Παρασκευή του Πάσχα έχουμε τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής  και σε πολλά μέρη γίνονται εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι πηγαίνουν στις λειτουργίες και ανάβουν τις λαμπάδες του Πάσχα τρεις φορές. Μετά μπορεί κανείς να την αφήσει στην εκκλησία ή να την βάλει στα εικονίσματα του σπιτιού του.

Βάφουμε με τα χρώματα της αρεσκείας μας ξύλινα κλειδιά του σολ.

Τα πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη και περνάμε το χαλκαδάκι για να τα κάνουμε μπρελόκ.

Στολίζουμε τις λευκές λαμπάδες με κορδέλες χάρτινες χρωματιστές, κρεμάμε επάνω και τα μπρελόκ...Οι μουσικές λαμπάδες έτοιμες για να φτάσουν στα χεράκια των μαμάδων μας, δωράκι πασχαλινό από τα χεράκια μας.Πασχαλινές καρτούλες !

Οι Άγιες μέρες του Πάσχα πλησιάζουν και όπως σε κάθε γιορτή έτσι και το φετινό Πάσχα είναι μια ευκαιρία για τους περισσότερους από εμάς να έρθουμε σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και να ανταλλάξουμε όμορφες ευχές. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, όταν μάλιστα υπάρχει απόσταση μεταξύ μας γι αυτό οι ευχετήριες κάρτες αποτελούν μια λύση.

Κόβουμε ένα σφουγγάρι σε σχήμα μεγάλου αυγού. Το βουτάμε σε κόκκινη τέμπερα και κάνουμε τη σφραγίδα επάνω σε κάνσον διπλωμένο σε κάρτα.
Σχεδιάζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου και χεράκια ποδαράκια, μαλλάκια επάνω στο αυγό ανθρωπάκι και γράφουμε ευχές.
 Από κάτω κολλάμε πράσινο γκοφρέ ψαλιδισμένο για χόρτο.

Έτοιμες οι πασχαλινές μας καρτούλες!


Λαζαράκια με ζυμαράκι από τα χεράκια μας.

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τα“λαζαράκια”. “Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…”

Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένο,υ όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.

Τα υλικά στο τραπέζι, τα μανίκια ψηλά και έτοιμοι για ζύμωμα. Βάζουμε σιγά σιγά τα υλικά στη λεκάνη...


 Ζυμώσαμε καλά το ζυμαράκι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος δίπλα στο καλοριφέρ. 
Ενώ το ζυμαράκι μας ξεκουράζεται εμείς γράφουμε τη συνταγή για να την πάρουμε στο σπίτι να φτιάξουμε και με τη μαμά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσα και τα παιδιά μας.


Πλάθουμε με τα χεράκια μας τα λαζαράκια. και τα ψήνουμε στο φούρνο. Η μυρωδιά της κανέλας μας έσπασε τη μύτη ενώ ψήνονταν τα «Λαζαράκια» μας. 

Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει  τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, την παραμονή της γιορτής του Λαζάρου ή σε πολλά μέρη ανήμερα, τα παιδιά, κρατώντας το "Λάζαρο" ένα ομοίωμα του Λάζαρου και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα "Λαζαράκια",  τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα.

Πως γίνεται το "Λαζαράκι"

Πάνω σε δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, σχημάτιζανν μια μεγάλη κούκλα με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια.  Έντυναν μετά το "Λαζαράκι" με ένα λευκό  ύφασμα και το στόλιζαν  με λουλούδια.

Κατασκευάζουμε κι εμείς το δικό μας "Λαζαράκι" με μια ξύλινη κουτάλα, ένα γλωσσοπίεστρο και γάζες.


Στολίσαμε το καλαθάκι μας με μυρωδάτες πασχαλιές... Το γεμίσαμε με τα πεντανόστιμα "λαζαράκια"...

και πήραμε το δρόμο για τους φίλους μας από το 1ο Νηπιαγωγείο Δήμητρα Κασάπη Μίγγα που βρίσκονται στον επάνω όροφο του κτιρίου για να τραγουδήσουμε τα "Λαζαράκια" και να ανταλλάξουμε ευχές.

Με ένα πλατύ χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά μας υποδέχτηκε η κυρά Εύη και μας οδήγησε στις τάξεις...

Πρώτος σταθμός η τάξη της κυρίας Μαρίας και της κυρίας Άννας... τραγουδήσαμε ανταλλάξαμε τρυφερές ευχούλες και τους προσφέραμε τα "λαζαράκια"

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
Ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
Σου 'φερε χαρτί και κομπολόι
Γράψε Θόδωρα γράψε Δημήτρη
Γράψε Λεμονιά και κυπαρίσσι.
Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε
δώστε και σε μας να τα χαρούμε.

Δεύτερος σταθμός η τάξη της κυρίας Εύης και της κυρίας Σούλας.... Τραγουδήσαμε, μιλήσαμε για την Ανάσταση του Λάζαρου και το έθιμο της ημέρας αυτής, τους προσφέραμε τα "λαζράκια" και μας πρόσφεραν καραμελίτσες...Τα Απίθανα Νηπιάκια  του 17ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών τραγουδούν τα "Λαζαράκια"


Περάσαμε υπέροχα! Ευχαριστούμε φίλοι μας για τη φιλοξενία! Και του χρόνου!

Θερμές ευχές σε όλους σας, από τα Απίθανα Νηπιάκια για ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!