Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Πρωτομαγιά γιορτή της άνοιξης!

Επιστρέψαμε ανανεωμένοι μετά από τις διακοπές του Πάσχα! Η βδομάδα μας ξεκίνησε πολύ όμορφα και δημιουργικά. Μύρισε άνοιξη και η τάξη μας πλημμύρισε από όμορφα χρώματα, λαμπερά χαμόγελα και λουλουδένια αρώματα.

Το Μαράκι μας, κράτησε την υπόσχεση που μας έδωσε μην κλείσουμε για το Πάσχα και μας έφερε από το κτήμα του παππού της, παπαρούνες ή σταυρολούδια. Τις παρατηρήσαμε, τις αγγίξαμε και μιλήσαμε γι αυτό το πανέμορφο λουλούδι που φυτρώνει στους αγρούς.
Ψάξαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη παπαρούνα το λουλούδι του αγρού

Σύμφωνα με την παράδοση...

Το αίμα του Ιησού απ’ το σταυρό να πέφτουν στο χώμα και να δημιουργούν τούτο το όμορφο, κατακόκκινο λουλούδι.

"Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ
στου Γολγοθά τους λόφους γεννήθηκα εγώ,
έρχομαι με την άνοιξη, Αγάπη τ’ όνομα μου,
από τους μύθους έρχομαι, βαθιά, απ’ τον καιρό.
Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ
κι απ’ των αθώων τα όνειρα είμαι πλασμένη εγώ."


Σύμφωνα με το μύθο...

Η παπαρούνα συμβόλιζε με την παρουσία της σαν παράσιτο των σιτηρών την θεά Δήμητρα και φύτρωνε έτσι ως παράσιτο ανάμεσα στα κριθάρια. Αποτελούσε ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας καθώς όπου φυόταν συμβόλιζε την θεά! Κάπως έτσι εξηγείται και η παρουσία της παπαρούνας στα στεφάνια των πομπών των Ελευσινίων μυστηρίων προς τιμήν της θεάς. Φυτό της αγάπης, όπως και να ‘χει. Της αγαπημένης θεάς Δήμητρας που τη Γη αγαπούσε και νοιαζόταν. Του Ιησού που το γέννησε από το αίμα του ανθρώπινου θανάτου του.  
Οι αρχαίοι γνώριζαν καλά τις υπνωτικές και ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού. Οι γιοί του Άδη Ύπνος και Θάνατος, κρατούσαν παπαρούνες στα χέρια τους.


Βρήκαμε, ακούσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε τραγούδια σχετικά με την παπαρούνα.Την επόμενη μέρα καταφθάνει η Αναστασία μας με ένα μπουκέτο πανέμορφα και μυρωδάτα τριανταφυλλάκια από τον κήπο τους. Τα θαυμάσαμε, τα παρατηρήσαμε, τα μυρίσαμε, τα αγγίξαμε...Στην ελληνική μυθολογία, το ρόδο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών Χλωρίδα. Μία μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης  και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε την Αφροδίτη και τον Διόνυσο. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά  και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά μυρωδιά. Ο Ζέφυρος φύσηξε μακριά τα σύννεφα κι έτσι ο Απόλλωνας έλαμψε κι έκανε  το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι δημιουργήθηκε το τριαντάφυλλο και σαν το είδαν οι θεοί σκέφτηκαν. "Να ο βασιλιάς των λουλουδιών".
Σε λίγες μέρες πρώτη του Μάη. Όλοι θα βγούμε στην εξοχή και θα γιορτάσουμε την όμορφη αυτή γιορτή της άνοιξης! 

Τι είναι η Πρωτομαγιά;

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης
Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).
Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
Την Κυριακή όλη την ημέρα να κλείνουν τα καταστήματα.
Να περιοριστεί η εργασία των εργατών στις οκτώ ώρες από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
Οι εν ενεργεία παθόντες εργάτες να συντρέχονται υπό του κράτους και των συναδέλφων των.
Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
 «Την Κυριακή να κλείνουν τα καταστήματα  όλη την ημέρα και οι εργάτες να αναπαύονται. Οι εργάτες να εργάζονται επί 8 ώρες την ημέρα και να απαγορευθεί  η εργασία στους ανηλίκους. Να απονέμεται σύνταξη σ’ αυτούς  που από την εργασία πάθαιναν ατύχημα και δεν μπορούσαν να εργαστούν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά.
Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Στα 1911 η Φεντερασιόν  Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄ αυτούς τον Μπεναρόγια,  που εξορίζεται στη Σερβία.
Το 1911 αποφασίστηκε να ξανά γιορτασθεί  η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν. Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».
Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη  στα γραφεία της γιατί «δεν είχαν άδεια», όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.
Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι  και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Έχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.

Την ημέρα της πρωτομαγιάς εκτός από την ανεμελιά, την ξενοιασιά, το τραγούδι, το χορό, το φαγοπότι, "θα πιάσουμε και το Μάη" θα μαζέψουμε μπουκέτα από όμορφα, πολύχρωμα λουλουδάκια και θα πλέξουμε στεφανάκια για το κεφάλι, για την πόρτα τους σπιτιού μας.

Εμείς σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τα δικά μας μαγιάτικα στεφανάκια.

Σε ένα σφουγγάρι σχεδιάσαμε ένα λουλούδι...


Πήραμε κόκκινη τέμπερα και λευκά χαρτόνια και με στάμπες δημιουργήσαμε όμορφες κατακόκκινες παπαρούνες...Τις αφήσαμε να στεγνώσουν και την επόμενη μέρα κόψαμε το περίγραμμά τους...Κοκκίνισε όλη η τάξη! Κολλήσαμε τις παπαρούνες σε πράσινα χάρτινα στεφανάκια και φτιάξαμε πανέμορφα μαγάτικα στεφανάκια...

Πήραμε δυο στεφάνια από φελιζόλ που μας έφερε σήμερα το πρωί η κυρία Βέτα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά και τα βάψαμε με πράσινη τέμπερα...Σχεδιάσαμε και ζωγραφίσαμε λουλούδια τα οποία κολλήσαμε επάνω στα στεφάνια. Βάλαμε κορδέλα με την ευχή μας για καλή πρωτομαγιά και τα κρεμάσαμε στην πόρτα της τάξης μας.Φορέσαμε τα στεφανάκια στα κεφαλάκια μας και ξεχυθήκαμε στη αυλή να μαζέψουμε λουλουδάκια και "να πιάσουμε το Μάη"
Επιστροφή στην τάξη. Ακούσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι της Πρωτομαγιάς.


Πρωτομαγιά 
 Στίχοι:   Παραδοσιακό

Λουλούδια ας διαλέξουμε
και ρόδα και κρίνα
κι ελάτε να πλέξουμε
στεφάνια με κείνα
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη

Τ’ αηδόνια συμφώνησαν
της γης αγγελούδια
και βρήκαν και τόνισαν
καινούργια τραγούδια
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη

Η θάλασσα γίνεται
καθρέφτης και πάλι
το κύμα της χύνεται
κι ο Φλοίσβος τον ψάλλει
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη

Χορεύει το πρόβατο
τ’ αρνάκι βελάζει
κι απ’ τον αγκαθόβατο
δροσούλα σταλάζει
στο Μάη που σήμερα
προβάλλει στη γη.

Σε ατομικό φύλλο εργασίας με το τραγουδάκι ζωγραφίσαμε μαγάτικα στεφάνια.Τέλος παρακολουθήσαμε την ταινία "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας", του Αισώπου και συζητήσαμε με τα παιδιά για  την αξία της εργασίας.


 Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!