Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Το "Λαζαράκι" και η κατασκευή του!


Το ερχόμενο Σάββατο τιμάμε και γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Ιησού.
Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του ήταν η Μάρθα και η Μαρία . Λίγες μέρες πριν τα πάθη του Ιησού ο φίλος του ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και  ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού που βρίσκονταν τότε ήταν στη Γαλιλαία, να τον επισκεφθεί. Ο Ιησούς όμως μέχρι να φτάσει στη  Βηθανία στο  μέρος όπου ήταν ο Λάζαρος άρρωστος , ο Λάζαρος είχε ήθη πεθάνει και ζήτησε να δει το τάφο του.
Όταν έφθασε στον τάφο, δάκρυσε και διέταξε να ανοίξουν τον τάφο. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγες έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου  που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του.
Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει  τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ανήμερα της γιορτής του Λαζάρου  κατασκεύαζαν  το "Λαζαράκι",  ένα ομοίωμα του Λάζαρου και κρατώντας το Λαζαράκι και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα "Λαζαράκια",  τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα.
Πως γίνεται το "Λαζαράκι"
Πάνω σε δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, σχημάτιζαν μια μεγάλη κούκλα με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια.  Έντυναν μετά το "Λαζαράκι" με ένα λευκό  ύφασμα και το στόλιζαν  με λουλούδια.









Με πλαστικά κουταλάκια, βαμβάκι και λευκή χαρτοπετσέτα κατασκευάζουμε κι εμείς το δικά μας "Λαζαράκια" 






















Τα Απίθανα Νηπιάκια τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου"


Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
Ήρθε η μάνα σου από την πόλη
Σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι
Γράψε Θόδωρε, γράψε Δημήτρη
Γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε
Οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε
Δώστε και σε μας να τα χαρούμε
Και του χρόνου πάλι να τα πούμε.