Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Για σένα μανούλα μου γλυκιά!


Γεια σας και χαρά σας,
όμορφα, Απίθανα Νηπιάκια μας γλυκά
εδώ είμαστε όλοι μαζί
σκεφτόμαστε πάντα θετικά.

«Μένουμε Σπίτι»
και  μετά την Πρωτομαγιά
κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή
μέχρι να ανταμώσουμε ξανά.


Ντριν! Χτυπά το ξυπνητήρι, 
το μυαλό - το μυαλό μου σουρωτήρι,
ξημερώνει νέα μέρα,
που φωνάζει - που φωνάζει: ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!   ΚΑΛΗΜΕΡΑ!   ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!

Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα μουσικά. Ανοίγουμε ματάκια, σηκωνόμαστε γρήγορα γρήγορα από τα κρεβατάκια σας, αερίζουμε το δωμάτιο, τρέχουμε στο μπάνιο, προσωπάκι, δοντάκια, χεράκια πολύ σχολαστικά, τρώμε το πρωινό μας και παίρνουμε θέσεις. Ακούμε το γνωστό μας τραγουδάκι και κάνουμε τις αντίστοιχες κινήσεις, όπως κάναμε και στο σχολείο.




Πάει κι ο Απρίλης πέρασε… Καλό μήνα… ο Μήνας Μάης που λέτε παιδιά εκτός από μήνας των λουλουδιών, της χαράς και της βλάστησης, είναι και ο μήνας που είναι αφιερωμένος στο πιο γλυκό και τρυφερό πλάσμα του κόσμου, τη μανούλα μας αλλά και σε όλες τις μάνουλες του κόσμου. Κάθε χρόνο, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται  η Γιορτή της Μητέρας.



Γιορτής χωρίς τραγούδι γίνεται; Δεν γίνεται. Πάμε να τραγουδήσουμε όλοι μας ένα τραγουδάκι για τη μανούλα που σε λίγες μέρες γιορτάζει. 



Μάνα, Μανούλα, Μητέρα Μαμά τρεις λέξεις μαγικές  που κλείνουν μέσα τους αγάπη και τρυφερότητα, για την πιο σημαντική ύπαρξη στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μας, στη ζωή του κάθε παιδιού, μοναδική και αναντικατάστατη είτε πρόκειται για τη βιολογική δηλαδή αυτή που μας έχει γεννήσει είτε για τη μάνα της καρδιάς αυτή πήρε ένα παιδάκι ένα παιδάκι για να το κάνει δικό της και να το μεγαλώσει με αγάπη.


Η αγωνία ενός μικρού αγγέλου

Μια φορά και έναν καιρό  ένα παιδί ήταν έτοιμο να γεννηθεί. Την προηγούμενη ημέρα ρώτησε το Θεό: «Μου λένε ότι θα με στείλεις αύριο στη γη. Φοβάμαι. Πώς θα μπορέσω να ζήσω εκεί; Είμαι μικρός και αβοήθητος». Και ο Θεός του απάντησε: «Μην ανησυχείς. Έχω φροντίσει για σένα. Μεταξύ πολλών Αγγέλων διάλεξα έναν και για σένα. Θα σε περιμένει στη γη και θα σε φροντίζει». Το παιδί επέμενε.
«Ναι, αλλά εδώ στον παράδεισο δεν κάνω τίποτα άλλο από το να τραγουδάω και να γελάω κάθε μέρα! Μόνο αυτά χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος! Θα νοιώθω τόση ευτυχία στη γη;»
Τότε ο Θεός του είπε:
«Ο Άγγελος που έχω διαλέξει για σένα, ο Άγγελός σου, θα σου τραγουδάει όλη την ημέρα. Θα αισθάνεσαι την αγάπη του κι έτσι θα είσαι ευτυχισμένος».
Και το παιδί ρώτησε:
«Και πώς θα καταλαβαίνω τους ανθρώπους, όταν θα μιλούν, αφού δεν ξέρω τη γλώσσα τους;»
«Αυτό είναι εύκολο», του είπε ο Θεός. «Ο Άγγελός σου θα σου λέει τα πιο όμορφα και γλυκά λόγια, που έχεις ακούσει ποτέ και με πολλή υπομονή και φροντίδα θα σε μάθει να μιλάς»!
Και ύστερα το παιδί κοιτώντας το Θεό ρώτησε: «Και τι θα κάνω, όταν θα θέλω να μιλήσω σε σένα;»
Ο Θεός χαμογέλασε στο παιδί και του είπε: «Ο Άγγελός σου θα σε μάθει πώς να προσεύχεσαι»!
Και το παιδί είπε: «Έχω ακούσει ότι στη γη υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, που είναι κακοί. Ποιος θα με προστατεύσει από τους κακούς;»
Ο Θεός αγκάλιασε το παιδί και του είπε:
«Ο Άγγελός σου θα σε υπερασπιστεί ακόμα και αν χρειαστεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του».
Λυπημένο το παιδί τον ρώτησε: «Ναι, αλλά πάντα θα είμαι λυπημένος, γιατί δε θα σε βλέπω πια».
– «Ο Άγγελός σου θα σου μιλάει συνέχεια για μένα και θα σε διδάξει τον τρόπο που θα μπορέσεις να γυρίσεις πάλι σε μένα. Έτσι και αλλιώς δε θα σου λείψω ποτέ, αφού θα είμαι πάντα δίπλα σου».
Τη συγκεκριμένη στιγμή επικρατούσε απόλυτη γαλήνη στον παράδεισο και οι μακρινές φωνές από τη γη είχαν ήδη ακουστεί.
Το παιδί βιαστικά ρώτησε: «Θεέ μου αν πρέπει να φύγω τώρα πες μου το όνομα του Αγγέλου μου!!!»
Και ο Θεός απάντησε: «Τον Άγγελό σου θα τον αναγνωρίσεις εύκολα. Άλλωστε θα είναι ο πρώτος που θα αντικρίσεις, φτάνοντας στη γη. Το όνομα του Αγγέλου σου δεν είναι τόσο σημαντικό… θα τη φωνάζεις απλά «μανούλα»!!!


Η Γιορτή της Μητέρας στην Αρχαία Ελλάδα


Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.

Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η «Mothering Sunday», δηλ. η «Κυριακή της Μητέρας», την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ου αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.
Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.


Ώρα για παραμύθι, μύθι, μύθι το κουκί και το ρεβίθι:

Μανούλα βέβαια δεν έχουμε μόνο εμείς οι άνθρωποι αλλά και όλα τα πλασματάκια της φύσης, τα σκυλάκι, τα γατάκια, τα πουλάκια, τα λυκάκια, τα αλεπουδάκια κι όπως η μανούλα είναι για μας ξεχωριστή το ίδιο είναι και για όλα τα πλάσματα της φύσης. Σήμερα θα διαβάσουμε μια ιστορία για ένα μικρό αλεπουδάκι και τη μανούλα του, Είστε έτοιμοι καθίστε σε μια ήσυχη γωνιά και... Ώρα για παραμύθι, μύθι, μύθι το κουκί και το ρεβίθι:



"Θα σ' αγαπώ ότι κι αν γίνει":

Ένα παραμύθι της πολυβραβευμένης Ντέμπι Λιόρι, η ίδια λέει για το βιβλίο της πως "πρόκειται για την υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους αγαπάμε".

Μια φορά κι έναν καιρό ένα μικρό αλεπουδάκι κλείστηκε στο δωμάτιο, γκρίνιαζε και τα τα πέταγε όλα κάτω. “Είμαι ένας ανάποδος και γκρινιάρης Μικρός και κανείς δε μ’ αγαπάει”, είπε στη μαμά του όταν τον ρώτησε τι του συμβαίνει. Μα…. “Εγώ πάντα θα σ’ αγαπώ όπως και να ‘σαι, ότι κι αν γίνει”, του είπε η μαμά του. Παρόλα αυτά ο μικρούλης είχε τις ανησυχίες του. Έτσι άρχισε να κάνει ένα σωρό ερωτήσεις στη μαμά του. Θα με φρόντιζες κι αν ήμουνα αρκούδος; Θα μ’ αγκάλιαζες κι αν γινόμουν πράσινο έντομο; Θα, θα θα…  και πάντα έπαιρνε την ίδια απάντηση από τη μαμά του πλημμυρισμένη από την μοναδική και ανυπέρβλητη αγάπη της.
“Χαλάει ποτέ η αγάπη; Λυγίζει άραγε ποτέ και σπάει; Κι αν ναι, μπορείς άραγε να την κολλήσεις, να τη φτιάξεις και να τη χτίσεις;” ρώτησε ο Μικρός.

“Α δε ξέρω”, είπε η Μαμά “το μόνο που ξέρω είναι ότι θα σ’ αγαπώ για πάντα.”

Πάμε όμως να το ακούσουμε από την κυρία που το διαβάζει για μας.

 

Μπορούμε να διαβάσουμε το παραμύθι  από εδώ για να το ξανά θυμηθούμε. 


Θα σ'αγαπώ ό,τι κι αν γίνει from stamatiademogianni


Για να σκεφτούμε και να θυμηθούμε...

- Ποιοι είναι οι ήρωες του παραμυθιού;
- Τι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι;
- Γιατί το μικρό αλεπουδάκι είναι λυπημένο;
- Τι το προβληματίζει;
- Η μανούλα του τι του απαντάει κάθε φορά για να τον καθησυχάσει;
- Ποιο συναισθήματα μας  δημιουργήθηκαν; 

Προσπαθούμε να θυμηθούμε την πιο όμορφη στιγμή που έχουμε περάσει παρέα με τη μαμά και πως αισθανθήκαμε. Παίρνουμε χρώματα, τη ζωγραφίζουμε και με τη βοήθεια της μαμάς γράφουμε λίγα λογάκια στη ζωγραφιά μας.


Κατεβάζουμε το αρχείο αν υπάρχει δυνατότητα πατώντας εδώ: Πως νιώθει το μικρό αλεπουδάκι; - Ενώνω εικόνα με συναίσθημα και κάνουμε το φύλλο εργασίας.

ΜΑΝΟΥΛΑ...

Μ – Μέλι, ζάχαρη
Α – Αγκαλιά ζεστή, μεγάλη
Ν – Νανούρισμα μελωδικό
Ο – Ουρανός και ζάλη
Υ – Ύπνος γλυκός κι ευωδιαστός
Λ – Λουλουδιασμένος, μυρωδάτος
Α – Αγάπη και τρυφερότητα, πάντοτε γεμάτος

Κατεβάζουμε το αρχείο πατώντας εδώ:Ενώνω κάθε εικόνα με το αντίστοιχο γραμματάκι από τη λέξη ΜΑΝΟΥΛΑ για να κάνουμε το φύλλο εργασίας.

Κι ένα φύλλο εργασίας στα μαθηματικά από το 6 ως το 10, το κατεβάζουμε πατώντας εδώ:Ένωνω τις τελίτσες για να σχηματιστούν οι καρδούλες.

Μητέρα και τέχνη:

Η μητέρα μέσα από  πίνακες ζωγραφικής - Πίνακες ζωγραφικής "Μητέρα και παιδί":


Παρατηρούμε τους πίνακες και περιγράφουμε τι απεικονίζουν κάθε φορά, ποιος μπορεί να είναι ο τίτλος του πίνακα, ποια πρόσωπα, συναισθήματα και χρώματα που κυριαρχούν, ποιον πίνακα θα ήθελα να έχω στο δωμάτιό  μου και που θα τον κρεμούσα; .


.

Επιλέγουμε έναν πίνακα, αυτόν που μας έκανε περισσότερη εντύπωση, περιγράφουμε την αναπαράστασή του, κάνουμε με τη μαμά χρησιμοποιώντας ρουχισμό κατάλληλο, αναπαράσταση του πίνακα, ζητάμε από τον μπαμπά να μας φωτογραφίσει και στέλνουμε τις φωτογραφίες με τις αναπαραστάσεις στις κυρίες μας.

Μπορούμε αν το επιθυμούμε όλη η οικογένεια μαζί να φτιάξουμε με πινέλα και χρώματα το δικό μας πίνακα, να διαλέξουμε τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε, να το ζωγραφίσουμε, να τον κρεμάσουμε, να το φωτογραφίσουμε και ή το στείλουμε στις κυρίες ή το ανεβάζουμε στον Ψηφιακό μας τοίχο εδώ:.Ψηφιακός τοίχος


Η μανούλα γίνεται τραγούδι:

Ακούμε το παρακάτω τραγουδάκι: "Μαμά μου είσαι όμορφη πολύ πολύ πολύ..."



Προσθέτουμε τους δικούς μας στίχους όπως για παράδειγμα:

- Μαμά μου είσαι τρυφερή, τρυφερή, τρυφερή. Μαμά μου είσαι τρυφερή πολύ πολύ πολύ!
- Μαμά μου είσαι χαμογελαστή, χαμογελαστή, χαμογελαστή. Μαμά είσαι χαμογελαστή πολύ πολύ πολύ!
- Μαμά μου είσαι απαλή, απαλή, απαλή. Μαμά μου είσαι απαλή πολύ πολύ πολύ!
- Μαμά μου είσαι λαμπερή, λαμπερή, λαμπερή.. Μαμά είσαι λαμπερή πολύ πολύ πολύ!
- Μαμά μου είσαι γλυκιά σαν ζάχαρη, σαν ζάχαρη, σαν ζάχαρη. Μαμά μου  είσαι σαν ζάχαρη πολύ πολύ πολύ!

Παίρνουμε υλικά από το σπίτι, ότι έχουμε, χαρτιά, χαρτοπετσέτες χρωματιστές, κορδέλες, και δημιουργούμε μια καρτούλα για τη μαμά και γράφουμε μέσα τις δικές μας τρυφερές ευχές.

"Η καρδιά της μάνας" Ένα έμμετρο σπαρακτικό παραμύθι για την αιώνια και ανιδιοτελή αγάπη της μάνας

 

Κατασκευή  - δωράκι για τη μανούλα:

Λουλουδάκι καρδούλα δωράκι για τη γλυκιά μανούλα" 

Ακολουθούμε τις οδηγίες του βίντεο για να φτιάξουμε ένα λουλουδάκι καρδούλα για να το προσφέρουμε στη μανούλα την ημέρα της γιορτής της. Εσείς βέβαια έχετε φαντασία και μπορείτε να φτιάξετε κι άλλες πιο όμορφες κατασκευές.


Γιορτή όμως χωρίς ένα γλυκάκι γίνεται; Δεν γίνεται βέβαια, τη μανούλα θέλουμε να τη γλυκάνουμε έτσι δεν είναι. Μπορούμε να φτιάξουμε με τη βοήθεια του μπαμπά ένα πολύ εύκολο και πεντανόστισμο γλυκάκι για να κάνουμε έκπληξη στη μανούλα αν δεν γίνεται δεν πειράζει ζητάμε τη βοήθειά της και το φτιάχνουμε μαζί θα το χαρεί το ίδιο. Η συνταγή στο βίντεο.

 :

Ώρα για παιχνίδι με τις νέες τεχνολογίες:

Γραμματάκι πατάω πίνακα να δω


Πατάω επάνω στο γράμμα και μετά στην κάρτα με το λουλούδι το όνομά του αρχίζει από το ίδιο γραμματάκι για να αποκαλυφθεί ο πίνακας του Gustav Klimt, "Μητέρα και παιδί" 


Μέμορι - Πίνακες ζωγραφικής "Μητέρα και Παιδί" Ιακωβίδη και Πικάσο

Βρες τις ίδιες κάρτες με τους πίνακες ζωγραφικής. Μπορείς να σχολιάσεις κάτι για τον πίνακα;




Παζλ πίνακες ζωγραφικής του Ιακωβίδη 

1. Μητρική στοργή: 


2. Μητέρα και Παιδί: