Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Από μικρό σποράκι, πανέμορφο λουλουδάκι


Γεια σας αγαπημένα μας, γλυκά και τρυφερά Απίθανα Νηπιάκια! 


Εδώ είμαστε πάλι
 μένουμε σπίτι ασφαλείς
μέχρι να επιστρέψουμε
στο σχολείο μας κι εμείς.

Ακούμε τους ειδικούς
και πιστά ακολουθούμε
όλες τις οδηγίες
που παρακολουθούμε!


«Καλημέρα, καλημέρα Ελάτε τώρα στην παρέα…»

Καλημέρα φιλαράκι
Χτυπάω παλαμάκι
1,2,3

Καλημέρα φιλαράκι
Χαιρετώ το γειτονάκι
1,2,3

Καλημέρα, καλημέρα
Η ζωή είναι ωραία
Καλημέρα, καλημέρα
Έλα τώρα στην παρέα.


Ακούμε, τραγουδάμε το τραγουδάκι και το συνοδεύουμε με κινήσεις.


 

Μα τι όμορφη καλημέρα ήταν αυτή! Καθόμαστε κάπου ήσυχα και ανοίγουμε καλά, καλά τα αυτάκια μας να δούμε τι έχουμε να πούμε και να μάθουμε σήμερα.

Άνοιξη... η φύση όλη έχει ξυπνήσει, μας κλείνει το μάτι και μας καλεί να την χαρούμε. Ωστόσο για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να ακολουθούμε με προσοχή τις οδηγίες των ειδικών. Αν παρατηρήσουμε την φύση γύρω μας, θα δούμε τα φυτά και τα λουλούδια που πρασίνισαν και άνθισαν στα μπαλκόνια, στις αυλές ,στα λιβάδια. Πως όμως δημιουργούνται και πως αναπτύσσονται τα φυτά; Και τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν;

Ας παρακολουθήσουμε και σχολιάσουμε τα  παρακάτω βίντεο:





Ξεφυλλίζουμε και διαβάζουμε προσεκτικά με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά το παραμύθι «Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό» του Σαμ Γκόντουιν, πατώντας εδώ: Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό. Τις εικόνες τις πήραμε από εδώ: Από το σποράκι … στο φυτό.


Προσπαθούμε να θυμηθούμε ότι διαβάσαμε και κουβεντιάζουμε με τη μαμά για να μάθουμε περισσότερα για το πως μεγαλώνει ένα φυτό.

Λοιπόν... Τι χρειάζεται ένα σποράκι για να μεγαλώσει και να μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο λουλουδάκι;

Για να σκεφτούμε λίγο… μα και βέβαια… ότι και όλα τα πλάσματα της φύσης, οι άνθρωποι, τα ζωάκια, τα πουλάκια… πρώτα από όλα αγάπη, φροντίδα, φαγητό, οξυγόνο, αέρα, νερό, ήλιο…

Να σας πούμε ένα μυστικό; Παιδιάααααα; το ξέρετε ότι και τα φυτά μαγειρεύουν; Για να φτιάξουν το φαγητό τους χρειάζονται φως από τον ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και νερό από τη γη. Το φαγητό αυτό το λένε γλυκόζη και η όλη διαδικασία φωτοσύνθεση.


Τα μέρη του φυτού από το Φωτόδεντρο πατάμε εδώ:Τα μέρη του φυτού



Για να δούμε τι μάθαμε: "Βρες τα μέρη του φυτού" ένα παιχνίδι αντιστοίχισης από το Φωτόδεντρο πατάμε εδώ: Βρες τα μέρη του φυτού



Ελάτε τώρα να  πάρουμε ένα χαρτί Α4, να σχεδιάσουμε, να ζωγραφίσουμε ένα φυτό και να αντιγράψουμε τα μέρη του επάνω, όπως ρίζες, φύλλο, βλαστός, άνθος.

Σηκώστε τα μανίκια ψηλά, ήρθε η ώρα για δουλίτσα. Για να πάμε να ψαχουλέψουμε τα ντουλάπια της κουζίνας αφού βέβαια ζητήσουμε την άδεια της μαμάς, όλο και κάτι θα βρούμε εκεί μέσα. Ψάχνουμε σποράκια (φασόλια, φακές, σιτάρι, ρύζι, ρεβίθια κ.τ.λ.). Ζητάμε από τη μαμά κυπελάκια ή γλαστράκια βάζουμε χώμα μέσα και φυτεύουμε σε τα σποράκια μας. Τα φροντίζουμε, τα ταΐζουμε, τα ποτίζουμε και  παρατηρούμε την ανάπτυξή τους. Τοποθετούμε καρτέλες  με τα ονόματά των σπόρων με  την βοήθεια της μαμάς.

Μπορούμε να βάλουμε μία γλάστρα σε σκοτεινό μέρος  χωρίς ήλιο, μία άλλη γλάστρα να μην την ποτίζουμε και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους.

Περιμένουμε τις φωτογραφίες από τις δουλειές σας.

Ώρα για παραμύθι:

«Κόκκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…» 

Επιλέγουμε και καθόμαστε σε μια ήσυχη γωνιά για να ακούσουμε το παραμύθι.

Ακούμε το παραμύθι : Η Τουλιπίτσα της Ζωρζ Σαρή

«Στα κατάβαθα της γης, ζούσε μονάχη η Τουλιπίτσα. Μάταια ο Ήλιος και η Βροχή προσπαθούν να την πείσουν να βγάλει το κεφάλι της να αντικρίσει τον ουρανό. Μα πώς θα έρθει η άνοιξη αν δεν ανθίσει η τουλιπίτσα; ......»


Mπορούμε να παρακολουθήσουμε τη δραματοποίηση του παραμυθιού : «Η Τουλιπίτσα» από τα Απίθανα Νηπιάκια το 2015 και να παίξουμε κι εμείς το παραμύθι με τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδερφάκια μας… Παίρνουμε χαρτί και μπογιές και ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις.


Ελάτε τώρα να δούμε εικόνες από λουλούδια που συναντάμε σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια, με τη βοήθεια της μαμάς, να τα αναγνωρίσουμε, να τα ονομάσουμε αλλά και να σκεφτούμε αν τα έχουμε δει κάπου ή αν έχουμε στον κήπο μας, στην αυλή, ή στο μπαλκόνι μας. Οι εικόνες είναι από εδώ.


Τα λουλούδια παιδιά ικανοποιούν τρεις αισθήσεις μας.
α) την όραση, γιατί είναι πανέμορφα να τα βλέπουμε…
β) την όσφρηση, γιατί μυρίζουν όμορφα και
 γ) τη γεύση, γιατί  από τα λουλούδια φτιάχνουν οι μέλισσες το ανθόμελο.

Μπορούμε να πάρουμε πλαστελίνη και να φτιάξουμε λουλουδάκια. Επίσης  αν έχουμε τέμπερες μπορούμε να φτιάξουμε λουλούδια με τυπώματα ,χρησιμοποιώντας φελλούς, πατάτες κομμένες στη μέση, σφουγγάρια κλπ).

Για να δούμε μερικά αινίγματα για τα λουλούδια. Είστε έτοιμοι; Η μαμά θα διαβάζει την καρτέλα κι εσείς θα προσπαθείτε να μαντέψετε για ποιο λουλούδι μιλάει. Οι εικόνες είναι από εδώ





Ώρα για λίγη διασκέδαση. Ακούμε το τραγούδι «Γεια σου Κύριε Μενεξέ». Στίχοι από τον Ήλιο τον Ηλιάτορα του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδά η Αρετή Κετιμέ. Μπορούμε να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να χαρούμε.


Μπορούμε αν επιθυμούμε να κάνουμε τα φύλλα εργασίας:




Ώρα για παζλ:


Πίνακες του VINCENT VAN GOGH «Ο ΣΠΟΡΕΑΣ» 

 



Παζλ από το Φωτόδεντρο πατάμε εδώ: "ο κήπος" για να παίξουμε



Μέμορι - "Ταίριαξε τα λουλούδια" πατάμε εδώ: Ταίριαξε τα λουλούδια



Καλή σας διασκέδαση!