Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών

Στο κέντρο του πεζόδρομου της πόλης των Γιαννιτσών βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο. Στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Γιαννιτσών μας και παρουσιάζει ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.  Στα εκθέματα υπάρχουν κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οπλισμός, στολές, παράσημα και άλλα υλικά, από τον Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 με έμφαση στην ιστορική μάχη του Βάλτου των Γιαννιτσών. Από το σύνολο των εκθεμάτων του κάποια έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνια διάρκεια από τον κ. Νικόλτσιο Βασίλειο, ενώ κάποια άλλα προέρχονται από διάθεση που πραγματοποιήθηκε από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το μουσείο δημιουργήθηκε ύστερα από επιθυμία του πρώην αρχηγού του ΓΕΣ κ. Φράγκο Φραγκούλη.

Σήμερα με σύμμαχο τον καιρό μιας και ο φθινοπωρινός ήλιος έλουζε την πόλη μας με το φως του από νωρίς το πρωί , είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε με τα παιδιά μας το Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών, έχοντας  για συνοδούς τους αγαπημένους μας, γονείς,  τον κ. Χαράλαμπο Τσομπανίδη, τον κ. Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, την κ. Μαργαρώ Παπαστόιτση, την κ. Μαρία Σίσκου και την κ. Ιωάννα Ιωαννίδου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά που είναι πάντα κοντά μας στις εκπαιδευτικές δράσεις και εξορμήσεις του νηπιαγωγείου μας. 

Ο πεζόδρομος σε λίγο πλημμύρισε από τις μελωδίες των τραγουδιών που έβγαιναν από τα παιδικά μας στοματάκια. 
Στην  είσοδο του Μουσείου μας υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο, ο κύριος Μιχάλης Στεργιόπουλος, Διευθυντής του Στρατιωτικού Μουσείου...Με τρυφερότητα όπως αρμόζει στα παιδιά αυτής της ηλικίας, υπομονή και κατανόηση μας ξενάγησε στο χώρο του μουσείου δίνοντάς μας πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου,  αναφερόμενος με πολύ παραστατικό τρόπο σε ιστορικά γεγονότα. 

Μας περιέγραψε τον πίνακα με θέμα τον τραυματισμό του Τέλλου Άγρα που βρίσκεται στην είσοδο μπαίνοντας αριστερά.Πίνακας με θέμα τον τραυματισμό του Τέλλου Άγρα όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο "Στα μυστικά του Βάλτου" της Πηνελόπης Δέλτα
Μας οδήγησε στην αίθουσα με τα εκθέματα...

Και μίλησε για τη Μάχη των Γιαννιτσών και μας παρουσίασε με λεπτομέρεια τη μινιατούρα με θέμα επίθεση Βούλγαρων Κομιτατζήδων σε αχυροκαλύβες των Ελλήνων. Μινιατούρα με θέμα επίθεση Βούλγαρων Κομιτατζήδων σε αχυροκαλύβες των Ελλήνων

Μας έδειξε τα κειμήλια του Ελληνικού Στρατού... 


Κειμήλια Ελληνικού Στρατού

Τις στολές που υπάρχουν στις γυάλινες προθήκες


 Στολή Έλληνα Μακεδονομάχου και Βούλγαρου Κομιτατζή
Τα αντικείμενα του Τούρκου Αξιωματικού κατά τη μάχη των Γιαννιτσών...

 Αντικείμενα τούρκου αξιωματικού κατά τη μάχη των Γιαννιτσών


 Κειμήλια Γιουγκοσλάβων αξιωματικών

 Και το πολυβόλο Schwarzlose του Ελληνικού Στρατού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους


Πολυβόλο Schwarzlose του Ελληνικού Στρατού κατά τους Βαλκανικούς ΠολέμουςΕυχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Στεργιόπουλο για την θερμή υποδοχή και για την εξαιρετική παρουσίαση και ξενάγηση στο χώρο του μουσείου που αποτελεί στολίδι για την πόλη των Γιαννιτσών.