Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Αυτή είναι η Γαλανόλευκη!

Ντυμένη στα γαλανόλευκα είναι όλη η πατρίδα μας αυτές τις μέρες απ' άκρη σ' άκρη. Με υπερηφάνεια κυματίζει η γαλανόλευκη σε όλα τα σπίτια, τα σχολεία.  Μαθητές θα παρελάσουν κρατώντας την με τιμή και δόξα στα χέρια. Το ιερό μας σύμβολο που είναι τιμή και καμάρι κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται.  Η Σημαία με τις γαλανόλευκες λωρίδες και τον ολόχρυσο Σταυρό. Το σύμβολο που τίμησαν οι  Έλληνες  στο μέτωπο και το έσωσαν μέσα στην αντάρα του πολέμου. Χρώματά της, το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας και το λευκό των κυμάτων, ο ολόχρυσος σταυρός, η πίστη μας, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας μας, ο χριστιανισμός.

Παρακολουθήσαμε με τα παιδιά το video από το παραμύθι: "Ασπρογάλανο πανί" της Γαλάτειας Σουρέλη.

"Μιλούσανε δυο νεράιδες:  – Τι σημαία να δώσουμε σ’ αυτή τη χώρα; είπαν κι έδειξαν την Ελλάδα. – Ας ρωτήσουμε την ίδια, είπε η μια.- Ας ρωτήσουμε, συμφώνησε και η άλλη. Βρήκαν την Ελλάδα να λούζεται σε μια καταγάλανη θάλασσα και να στεγνώνει κάτω από έναν ολόλαμπρο ήλιο. – Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, τι χρώμα θέλεις να ‘χει η σημαία σου;- Να ρωτήσω τα παιδιά μου, είπε η Ελλάδα. Τα μισά παιδιά της ζούσαν στη στεριά, παιδεύονταν* με τη γη και τα βουνά.- Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, σκληρός ο τόπος. Και η δουλειά σκληρή. Μα άσπρα περιστέρια οι ψυχές μας. Γι’ αυτό άσπρη, ολόασπρη τη θέμε* τη σημαία μας. Τα ‘γραψε τα λόγια αυτά σε χρυσόδετο τεφτέρι* η Ελλάδα – Ας πάω τώρα να ρωτήσω και τ’ άλλα μου παιδιά, τα παιδιά της θάλασσας, είπε η Ελλάδα. Τα βρήκε να παλεύουν με τα δίχτυα. Να τα τραβούν με κόπο, γιατί ήταν γιομάτα απ’ ασημένια λαχταριστά ψάρια – Κυρά, κυρά αρχόντισσα κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, εμάς οι ψυχές μας είναι δοξασμένες στο γαλανό νερό. Τούτη η θάλασσα η μεγάλη, που μας δίνει χαρά και ζωή, θέλουμε να χωρέσει τη σημαία μας. Τα ‘γραψε και τούτα τα λόγια η Ελλάδα σε χρυσόδετο τεφτέρι και το ‘δωσε, το τεφτέρι, στις νεράιδες. Έτσι να γίνει, είπαν εκείνες. Και τότε μέσα από την αφρισμένη θάλασσα βγήκε τ’ ασπρογάλανο πανί κι απλώθηκε σε ουρανό και γη. Κείνη την ώρα ο ήλιος άστραψε, έσκυψε, φίλησε το πανί και το φίλημα του έγινε ένας ολόχρυσος σταυρός. – Η σημαία μας, είπε η Ελλάδα. Η σημαία για τα παιδιά της στεριάς, για τα παιδιά της θάλασσας."
Πήραμε την Ελληνική  σημαία στα χέρια μας, την παρατηρήσαμε και την περιγράψαμε. Ποια είναι τα χρώματά της και τι συμβολίζουν; Μετρήσαμε τις λωρίδες της, (εννέα λωρίδες που σημαίνουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ), μιλήσαμε για τον ολόχρυσο σταυρό που συμβολίζει την πίστη μας. ακούσαμε με σεβασμό τον εθνικό μας ύμνο και τον τραγουδήσαμε.

Γνωρίσαμε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.


Συναρμολογήσαμε τη σημαία μας...
Φτιάξαμε τα δικά μας σημαιάκια που θα  κρατήσουμε στην αυριανή γιορτούλα μας που θα κάνουμε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940..Στα χρόνια των παππούδων μας κάθε χρόνο μετά την εθνικές γιορτούλες και την παρέλαση οι μαθητές έπαιρναν για επιβράβευση το καθιερωμένο μπισκοτολούκουμο. Έτσι κι εμείς ετοιμάσαμε μπισκοτολούκουμα για τους μικρούς μας μαθητές για να τους τα μοιράσουμε αύριο μετά τη γιορτή μας.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!